Novosti

25. 11. 2005.

SINDIKAT TRGOVINE OPTUŽUJE ČELNIKE ČETIRIJU SREDIŠNJICA

Ana Knežević optužila je čelnike četiri središnjice za 'zabijanje noža u leđa radničkoj klasi'

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Ana Knežević optužila je danas čelnike četiriju sindikalnih središnjica da su "zabili nož u leđa radničkoj klasi dajući suglasnost na zakon koji brani okupljanja radnicima na Markovu trgu, a sad svojim istupom pušu u jedra liberalnom kapitalizmu i brutalnim poslodavcima" izjašnjavajući se protiv zabrane rada nedjeljom u trgovini.
Knežević smatra da se radi o osobnim stajalištima tih čelnika, a ne njihovih središnjica.
Ovime je pisanje dijela novinara na račun sindikalnih lidera zbog trgovine radničkim pravima potvrđeno od strane Sindikata trgovine Hrvatske koji im spočitava pragmatičnu nedosljednost i salonski sindikalizam.

ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Ana Knežević ustvrdila je u današnjem priopćenju kako su istupi četiriju čelnika sindikalnih središnjica protiv zabrane rada nedjeljom u trgovini osobna stajališta tih čelnika, a ne njihovih središnjica.
Predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata javnih službi, sindikata usluga UNI-CRO i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) rekli su nedavno da rad nedjeljom
ne treba zabraniti, već dodatno platiti, a radniku omogućiti pravo na slobodni dan u tjednu.
Ana Knežević, čiji je sindikat član SSSH, tvrdi da su u toj središnjici Sindikat trgovine podržali veliki sindikati (poljoprivrede i metalaca) i sindikati koji razumiju problem (šumarstva, lučkih radnika, te drvne i papirne industrije), a ostalo su bile "salonske rasprave i osobni stavovi".
Sindikat trgovine bori se za neradnu nedjelju još od 1994. i uvijek je imao podršku sindikata, pa su peticiju 2003. godine potpisali svi sindikati. Kako se stanje od tada nije poboljšalo, nego samo pogoršalo, ne znam na temelju čega su neki sindikati mogli promijeniti stajalište, ističe Ana Knežević.
Sindikat usluga UNI-CRO nije ni raspravljao o tome, a najveći sindikati iz te središnjice također podržavaju Sindikat trgovine (telekomunikacije, pošta).
Matica hrvatskih sindikata javnih službenika je prije tjedan dana na sastanku kod kardinala Josipa Bozanića imala jedan stav, a sad ima drugi.
URSH ima stajališta prema potrebi, i to u vidu osobnih stavova predsjednika Borisa Kunsta, kaže se u priopćenju.
Četiri sindikalna čelnika očito ne poznaju zakone i žmire pred grubom stvarnošću da 75 posto prodavača radi nedjeljom, bez dodatnog plaćanja i slobodnog dana.
"Isti ti čelnici zabili su nož u leđa radničkoj klasi dajući suglasnost na zakon koji brani okupljanja radnicima na Markovu trgu, a sad svojim istupom pušu u jedra liberalnom kapitalizmu i brutalnim poslodavcima", optužuje Ana Knežević. (Hina) pp/xmd ymd