Novosti

21. 09. 2006.

SINDIKAT UPOZORAVA NA NEZAKONITO ANGAŽIRANJE TVRTKE U MINISTARSTVU MORA, TURIZMA, PROMETA I RAZVITKA

Ako sagradiš kuću bez građevinske dozvole nadležna inspekcijska tijela srušit će je. Zašto se isto ne događa s namještenim javnim natječajima?

ZAGREB, 21. rujna 2006. (Hina) - Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je danas da mjerodavna tijela ne poduzimaju ništa u slučaju angažiranja tvrtke "Parting" u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, unatoč nalazu Državne revizije o nezakonitom sklapanju toga posla.
Posljednjih godinu dana u Hrvatskoj se vodi kampanje rušenja bespravno sagrađenih objekata, no dosljednost pravne države u vezi rušenja kuća ima drugu dimenziju kad je posrijedi javna nabava, ističe sindikat u priopćenju.
Za "Parting", tvrtku koja u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka već više od tri godine obavlja poslove čišćenja, deratizacije, održavanja i vođenja restorana, Državna revizija već je u dva navrata utvrdila da je posao dobila u nezakonitom postupku javne nabave koji je trebalo poništiti.

Iako stručnost Državne revizije nitko ne dovodi u pitanje, praksa ostalih inspekcijskih i pravosudnih tijela više je nego neobična, naglašava sindikat.
Naime, Uprava za nabavu Ministarstva financija u postupku javne nabave nije pronašla ništa sporno, a nakon nalaza Državne revizije novoosnovani vladin Ured za javnu nabavu pozvao se na prethodni nalaz Uprave.
MUP i USKOK na predstavke sindikata, koji je upozorio na moguću korupciju u slučaju namještanja višemilijunskog posla tvrtki koja nije udovoljila uvjetima natječaja, također nisu pronašli dovoljno sumnje u nezakonite aktivnosti zbog kojih bi nešto poduzeli.
Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu sindikata zbog pribavljanja protupravne imovinske koristi, utvrdivši da u postupku natječaja nije učinjeno ništa nezakonito.
Državna revizija iz godine u godinu upozorava na potrebu poništenja postupka javne nabave kojim je narušena poštena tržišna utakmica, a oni koji bi takve postupke trebali sankcionirati ne rade svoj posao.
Sindikat stoga pita - ako građani ostaju bez kuća jer nemaju građevinsku dozvolu, zašto tvrtke ne ostaju bez posla ako ga nisu dobile u skladu sa zakonom, stoji u priopćenju.