Novosti

30. 09. 2011.

Sindikati DT-a iz više zemalja započeli borbu s Upravom

www.bankamagazin.hr - Sindikati su iz Zagreba pozvali predsjednika Uprave Renea Obermana neka prestane s antisindikalnim djelovanjem i korištenjem dvostrukih mjerila za Njemačku i ostale zemlje u kojima djeluje Deutsche Telekom. Sindikati iz više zemalja koji djeluju u sklopu grupacije Deutsche Telekoma (DT) uputili su sa sastanka održanog u petak u Zagrebu poruku Upravi DT-a kako će se zajedno suprotstaviti nakani poslodavca da ostvari profit rezanjem materijalnih prava i otpuštanjem radnika.

Predstavnici sindikalnih podružnica u DT-u iz Njemačke, SAD-a, BiH, Crne Gore, Češke, Grčke, Mađarske, Makedonije, Slovačke i Hrvatske poručili su predsjedniku Uprave DT-a Reneu Obermanu da prestane s antisindikalnim djelovanjem i korištenjem dvostrukih mjerila za Njemačku i ostale zemlje u kojima DT djeluje.

Multinacionalne kompanije poput DT-a često u matičnim zemljama poštuju socijalni dijalog i radnička prava dok istodobno to ne rade u drugim zemljama, kao što pokazuje i primjer DT-a, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon sindikalnog sastanka.

DT se u Njemačkoj pokazuje kao socijalno odgovorna kompanija, dok u Hrvatskoj masovno otpušta radnike, u Crnoj Gori ne poštuje kolektivni ugovor, dok u Americi, Engleskoj i Češkoj zastrašuje radnike kako se ne bi učlanili u sindikat. Takvo ponašanje traži "multinacionalni odgovor" sindikata, a današnji skup pokazuje da sindikati iz različitih zemalja nisu međusobni konkurenti već imaju zajednički interes - zaštitu radnika od pohlepe poslodavca, rekao je Sever.

Za sindikace je posebno neprihvatljivo to što DT planira masovno otpuštanje radnika u Hrvatskoj i drugim zemljama Jugoistočne Europe, u kojima unatoč teškoj gospodarskoj situaciji kompanija i dalje ostvaruje visoku dobit, a troškove reže otpuštanjem radnika, što ruši i kvalitetu usluge korisnicima.

Današnji sastanak sindikata DT-a organizirali su UNI - Global union, međunarodna sindikalna asocijacija koja okuplja 900 sindikata s ukupno 20 milijuna članova širom svijeta, te njemačka Zaklada Friedricha Eberta.(Hina)

 

Obavijest Hrvatskog sindikata telekomunikacija (www.hst.hr):

 

UNI- Global Union i udruženi sindikati DT-a protiv otpuštanja radnika i protiv dvostrukih standarda prema radnicima- MI OČEKUJEMO BOLJE

U Zagrebu, od 29-30 rujna 2011. godine UNI – Global union (www.uniglobalunion.org) međunarodna sindikalna središnjica koja okuplja 900 sindikata i 20 milijuna članova širom svijeta, uz financijsku potporu FES- Friedrich Ebert, zaklade za promicanje demokracije i civilnog društva,  organizirao je sastanak predstavnika sindikata podružnica DT-a iz Njemačke, Amerike,  Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i Slovačke s temom dvostrukih standarda Deutsche Telekoma obzirom na prava radnika u Njemačkoj i u drugim zemljama, njezinim podružnicama.

Sastanku su predsjedavali Marcus Courtney, voditelj ureda telekom sektora UNI, Ado Wilhelm zamjenik predsjednika telekom sektora VERDI-a ( sindikata usluga Njemačke koji zastupa preko 70% radnika Deutsche Telekoma) i Juko Cikojević, predsjednik HST- Hrvatskog sindikata telekomunikacija većinskog sindikata radnika Hrvatskog Telekoma, koji je ujedno i organizator i domaćin ovog okupljanja.

Sindikati koji djeluju unutar grupacije Deutsche Telekoma, okupili su se da razmijene iskustva, daju potporu jedni drugima i udruženi se suprotstave nakani poslodavca da PROFIT dioničarima osiguraju rezanjem materijalnih prava i otpuštanjem radnika.

Deutsche Telekom, većinski vlasnik Hrvatskog Telekoma, jest kompanija koja se u Njemačkoj dokazala kao socijalno odgovorna s tradicijom kolektivnog pregovaranja i sudjelovanja radnika u suodlučivanju putem Radničkih vijeća. U isto vrijeme Uprave podružnica DT-a širom svijeta  provode antisindikalne kampanje i zastrašivanjem radnicima ne dopuštaju priključenje sindikatu (npr. u T-Mobile Amerika, T-Mobile Engleska, T-Mobile Češka) te ih onemogućavaju da u kolektivnom pregovaranju ostvare prava u skladu  visokim prihodima kompanije. U Njemačkoj je nezamisliva praksa kršenja kolektivnih ugovora, no u mnogim zemljama to postaje standardno ponašanje menadžmenta ( drastičan primjer Crne Gore). Rezanje troškova smanjivanjem dosadašnjih materijalnih prava i značajnim otpuštanjem radnika postalo je način osiguravanja visokih marža profita koje prelaze stopu od 40 do 45%. Deutsche Telekom je tijekom 2011 godine proveo značajna otpuštanja radnika, a iste takve najave su i za 2012.

Sindikati su se dogovorili da će nastaviti kampanju kojom se šalju jasne poruke Rene Obermanu, predsjedniku Uprave DT-a da prestane sa  antisindikalnim djelovanjem, te korištenjem dvostrukih mjerila u Njemačkoj i ostalim svojim podružnicama. Razmjena informacija je neprocjenjiva i nastavit ćemo s daljnjim okupljanjem i uključivanjem u aktivnosti i ostalih zemalja koje danas ovdje nisu nazočne.
Na konferenciji UNI Europa koja se slijedeći tjedan održava u Toulousu u Francuskoj sve članice UNI-a  bit će upoznate s postupanjem multinacionalke Deutsche Telekom, te će se i sa tog skupa odaslati poruka i javnosti i Upravi DT-a.