Novosti

04. 08. 2006.

Sindikati i Vlada o rastu plaća javnih i državnih službenika

Radio 101- Plaće javnim i državnim službenicima od početka sljedeće godine realno bi trebale porasti za 5 posto. Ovaj prošlotjedni prijedlog ministra Šukera danas je, nakon sastanka sa sindikalcima i poslodavcima, potvrdio i premijer Sanader. Iako je Vlada spremna pregovarati o povećanju tog postotka, Ivo je naglasio da ta brojka nikako ne smije ići preko rasta BDP-a. "To je mjera koja je usuglašena među akademskom zajednicom i socijalnim partnerima još prije dvije godine i ja mislim da od toga ne treba odustajati".

No, sindikalci i premijer naglasili su da pregovori o rastu plaća tek počinju. Što se pak tiče regulacije plaća u privatnom sektoru, socijalni partneri su se s Vladom usuglasili o donošenju Zakona o minimalnim plaćama. Za mjesec dana trebalo bi se početi raspravljati i o novom Zakonu o privatizaciji.
Razgovaralo se i o izmjenama Zakona o prekršajima i Zakona o parničnom postupku. Dogovoreno je da ministarstvo pravosuđa što prije izvijesti socijalne partnere o tome koliko se i koje vrste radnih sporova trenutno vode na sudovima.
Vlada i sindikati usuglasili su se i oko ponovnog uvođenja doprinosa solidarnosti koji bi plaćali nečlanovi sindikata, veli premijer Ivo. "Vlada podržava inicijativu i prijedloge za doprinos solidarnosti i zaključak je da u radnoj skupini koja već postoji u ministarstvu gospodarstva da se razmotri i u okviru akcijskog plana koji bi trebao dati precizan sadržaj i rokove cjelovitog usklađivanja radnog zakonodavstva s Europskom unijom".
O uspješnom razgovoru sa socijalnim partnerima premijer se pohvalio i na današnjoj sjednici Vlade. Naglasio je pritom Ivo da će, što se tiče smjernica ekonomske politike za iduće 2 godine, i dalje ustrajati na smanjenju deficita ispod 3 posto. Vlada je prihvatila i prijedlog izvještaja proračuna za prvih pola godine. Pritom je financ ministar Šuker naglasio da je gospodarski rast u prva 3 mjeseca bio viši od 6 posto te da je uz to zabilježen i rast industrijske proizvodnje. Šuker se pohvalio i najnižom stopom nezaposlenosti u zadnjih 7 godina koja je u prvih 6 mjeseci ove godine iznosila 16 posto. Pohvalio se Šuki i rastom proračunskih prihoda.
Zabilježio je Šuker i rast izvoza u odnosu na uvoz, ali i smanjenje vanjskog duga države za 564 milijuna kuna. Vlada je prihvatila i Strateški okvir za gospodarski razvoj do 2013. godine. Cilj te strategije definitivno će biti podizanje standarda svih hrvatskih građana, naglasio je Sanader. Temelj tog okvira trebala bi biti i otvorenost gospodarstva, konkurentnost i zapošljavanje. Stoga će jedan od glavnih ciljeva strategije biti i smanjivanje razlika u plaćama u Hrvatskoj i Europskoj Uniji.