Novosti

20. 03. 2006.

Sindikati protiv doprinosa solidarnosti

SANACIJA DUGOVA U ZDRAVSTVU NAMETOM NA PLAĆE I MIROVINE
ZAGREB – To je apsolutna glupost, harač koji s gnušanjem treba odbaciti, rečenica je kojim sindikati oslikavaju što misle o prijedlogu poslodavaca u zdravstvu koji kao jedno od rješenja za pokrivanje dugova zdravstva predlažu uvođenje »doprinosa solidarnosti«. Novi namet iz plaća i mirovina u sadašnjoj je situaciji nemoguć, poručuju sindikati naglašavajući kako bi to dovelo do daljnjeg pada standarda građana, odnosno korisnika zdravstvenih usluga.
Udruga poslodavaca u zdravstvu ponudila je nekoliko rješenja kojima bi se pokrili gubici zdravstva, koje je prošlu godinu završilo s minusom od 1,9 milijardi kuna. Uvođenjem doprinosa iz plaća i mirovina u iznosu od jedan posto, smatraju, prikupilo bi se oko milijardu kuna godišnje. Pod pretpostavkom da se ne stvaraju novi gubici u zdravstvu, tim bi se »sanacijskim doprinosom« u razdoblju od dvije godine pokrili minusi ustanova. Novi doprinos, kako ga predlažu poslodavci, njih ne bi ništa stajao jer bi jedan posto doprinosa plaćali radnici iz plaća i umirovljenici iz mirovina. Tako novi namet ne bi poskupio cijenu rada, ali bi snizio neto plaće radnika, ali i mirovine.
– Smanjiti plaću za jedan posto u sadašnjoj situaciji nije moguće. Građani te troškove ne bi mogli podnijeti – poručuje Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Da takav doprinos ne dolazi u obzir naglašava i Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.
Osnovna poruka poslodavaca je da zaposleni u zdravstvu i korisnici usluga sustav stoje »jako puno«, veli Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva. »Možda bi bilo dobro izbaciti te dvije karike – zaposlene i korisnike usluga – pa će zdravstvo dobro funkcionirati«, veli Avberšek. G. GALIĆ