Novosti

23. 03. 2006.

SINDIKATI SE NISU SUGLASILI S REFORMOM ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

ZAGREB, 23. ožujka 2006. (Hina) - Četiri sindikalne središnjice koje su pokrenule potpisivanje peticije "Stop bijedi u starosti i zdravlje svima, a ne samo bogatima", u današnjem priopćenju ističu da se nisu suglasile s reformom zdravstvenog sustava, kao što izjavljuje ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.
U priopćenju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga UNI-CRO ističe se da su sindikati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, održanoj 20. ožujka, podržali "potrebu reforme zdravstva" i zatražili široku raspravu i usvajanje Nacionalne strategije zdravstva prije upućivanja paketa zdravstvenih zakona u saborsku proceduru.
"Tvrditi nešto drugo predstavlja obmanjivanje javnosti", ističu sindikati.
Predloženi zakoni, po sindikalnoj ocjeni, samo su već viđeno "miješanje istog špila karata" i odražavaju nevoljkost ili nesposobnost vlasti da stvarno reformiraju i urede sustav zdravstva.
Prije promjene zakona kojima se sužavaju prava osiguranika nužno je urediti sustav - uvesti standardizaciju na razini države (ISO), sustav praćenja učinkovitosti zdravstvenih ustanova, elektroničku zdravstvenu karticu pacijenta itd.
Ponuđena strategija ne sadržava jasne strateške ciljeve, mjere, vremenski okvir i nositelje predviđene za ostvarenje tih ciljeva, ocjenjuju središnjice.
S druge strane, strategija predviđa "smanjenje udjela javne potrošnje za zdravstvo na račun privatne potrošnje", što sindikati ocjenjuju neprimjerenim sve dok je stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj među najvišima u Europi, a radničke plaće i mirovine na sadašnjoj razini.