Novosti

09. 07. 2014.

Sindikati traže da tvrtku Royal preuzme država

PREGOVORI JOŠ TRAJU

Sindikati traže Vladinu brzu reakciju kako bi se spriječio ozbiljan udar na umirovljenike kojima ta sredstava predstavljaju značajan dio ukupne mirovine i koja su bila prevaga pri odluci za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu

(Novilist.hr) ZAGREB Pet sindikalnih središnjica zatražilo je danas od Vlade da država preuzme privatnu tvrtku Royal međugeneracijska solidarnost i zaštiti interese 3.860 umirovljenika koji bi, zbog mogućeg stečaja Royala,mogli ostati bez 400 kuna mjesečnokoji im se isplaćuju temeljem otkupa staža.

 

Sindikalne središnjice u pismu premijeru Zoranu Milanoviću tvrde da model doživotne otpremnine nadilazi važnost tvrtke koja ga provodi, zbog čega ga treba sačuvati i preuzeti država.

 

Sindikati traže Vladinu brzu reakciju kako bi se spriječio ozbiljan udar na umirovljenike kojima ta sredstava predstavljaju značajan dio ukupne mirovine i koja su bila prevaga pri odluci za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu. Time su, ističu sindikati, izabrali časniji odlazak s tržišta rada u odnosu na uobičajene načine kao što su »klasičan oblik viška radnika« i »klasična otpremnina«.

 

Predsjednik Uprave Royala Ivo Bulaš rekao je Hini da svakodnevno pregovara s potencijalnim partnerima ali ako do kraja tjedna tvrtka ne nađe strateškog partnera, otići će u stečaj. Uprava je spremna vlasništvo i upravljanje Royalom prepustiti državi, radi zaštite instituta dokupa staža i korisnika otkupnine.

 

Bulaš ističe kako ovoga mjeseca prvi put u 24 godine nisu mogli isplatiti otpremnine, za koje je mjesečno potrebno 1,6 milijuna kuna, pa su zatražili pomoć od državnih čelnika.

 

U pismu upućenom premijeru i predsjedniku države Uprava Royala tvrdi da je do problema u poslovanju došlo 2006. zbog Hanfinog priopćenja kojim je potencijalne korisnike dokupa staža upozorila da Royal nema odobrenje sukladno Zakonu o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovine temeljem individualne kapitalizirane štednje, te ih pozvala na oprez u poslovanju s tom tvrtkom.

 

Tvrde da im je time, ali i zbog kašnjenja u donošenju Zakona o doživotnoj otpremnini, bilo onemogućeno sklapanje novih poslova, zbog čega su se iz godine u godinu povećavali gubici.

 

No država se, sudeći prema izjavama ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, nema namjeru uključiti u spašavanje Royal osiguranja jer, kaže Mrsić, »država ne može intervenirati u privatnoj tvrtki«.

 

Na pismo Royala reagirala je i Hanfa ustvrdivši da to poduzeće neopravdano pokušava odgovornost za svoje poslovne probleme prebaciti na Hanfu. Kaže kako Royal nije bio subjekt njihova nadzora, te su priopćenjem samo izvršili svoju zakonsku obvezu informiranja javnosti.

 

Iz Hanfe su poručili i da je »elementarno pravilo struke kod dugoročnih anuitetnih isplata bilo koje vrste da se u svakom trenutku mora raspolagati dostatnim pričuvama za ispunjenje svih obveza po do tada sklopljenim ugovorima, uključivo i za vezane troškove poslovanja«.