Novosti

03. 04. 2006.

SINDIKATI TRAŽE KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAŠTITARSKU DJELATNOST

ZAGREB, 3. travnja 2006. (Hina) - Sindikati zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti zatražili su danas početak kolektivnih pregovora do idućeg ponedjeljka, 10. travnja, inače su spremni organizirati prosvjede, pa i štrajk.
Pregovarački odbor šest sindikata koji okupljaju zaštitare i čuvare izradio je prijedlog Kolektivnog ugovora (KU) o kojem želi započeti pregovore s Hrvatskom udrugom poslodavaca u zaštitarstvu u roku tjedan dana, rekli su novinarima sindikalni čelnici.
Na tržištu zaštitarske djelatnosti vlada kaos, jer trenutno posluje oko 200 tvrtki, od kojih su većina mala zaštitarska društva koja slabo plaćaju svoje radnike i uglavnom rade na crno.
U djelatnosti je trenutno zaposleno 18.000 ljudi, no samo je trećina sindikalno organizirana. Prosječna je plaća između 2.200 i 2.500 kuna, a prosjek u državi iznosi oko 4.300 kuna, istaknuo je predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar.
Nelojalna konferencija oborila je cijenu sata rada na samo 19 kuna, sa čime se ne može zaraditi ni minimalna plaća, upozorio je Vehar.
Sindikati u svojem prijedlogu KU-a traže cijenu od 27 kuna po satu za obavljanje zaštitarskog posla bez oružja, što je najraširenija vrsta posla, te 29 kuna po satu za posao s oružjem.
Glavni povjerenik Sindikalnog centra Zaštita Miomir Jačimović predložio je donošenje pravilnika o minimalnim cijenama u zaštitarskoj djelatnosti, kako bi se stalo na kraj kaosu i nelojalnoj konkurenciji.
Podsjetio je kako je MUP pravilnikom odredio da cijena zaštitarske usluge ne može biti ispod 43 kune po satu plus PDV.
Ovo je drugi i zadnji pokušaj otvaranja kolektivnih pregovora, a ako i ovoga puta krivnjom poslodavaca ne dobiju KU, zaštitari će izaći na ulice i organizirati štrajkove, uključujući i opći štrajk, zaprijetio je Jačimović.
Sindikalci su s konferencije za novinare uputili poziv Zlatku Mariću, vlasniku najveće hrvatske zaštitarske kuće Sokol-Marić, da se priključi Hrvatskoj udruzi poslodavaca u zaštitarstvu i sudjeluje u izradi KU-a.