Novosti

24. 04. 2019.

Sindikati u subotu kreću u prikupljanje potpisa za rušenje mirovinske reforme, evo što sve traže

ŽELE REFERENDUM

Piše: Dino Goleš

Finale je priprema za veliku sindikalnu akciju! Od subote kreću u prikupljanje potpisa za rušenje nove mirovinske reforme i rada do 67. godine.

(Dnevnik.hr) Ovo im je četvrta referendumska inicijativa. Posljednja tri puta su uspjeli. Provjerili smo kako teku pripreme.

 

Plakati su stigli, volonteri su spremni i sindikati u subotu kreću s dvotjednim prikupljanjem potpisa za referendum. Za njih je 67 godina rada– previše. U uspjeh ne sumnjaju.

 

"Kad skupimo potpise, neće im preostati ništa drugo nego raspisati referendum, a ako se na referendumu građani izjasne u korist onoga što mi tražimo, tada će se to morati automatski primijeniti", kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

Referendumsko pitanje napisano je u obliku prijedloga zakona. Sindikati traže povratak dobi zaodlazak u mirovinu na 65 godina, povratak na sporije izjednačavanja uvjeta za mirovinu kod žena, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu s 60, a ne 62 godine života te umanjenje penalizacije za privremeno umirovljenje.

 

Sadašnji uvjeti koje je propisala nova mirovinska reforma za njih su nepravedni. "Odgovorno stojimo kod toga da svi dosadašnji Zakoni, a posebice ovaj zadnji, nisu doneseni u korist i za dobrobit hrvatskih građana i hrvatskih radnika, nego je donesen za dobrobit kapitala, za dobrobit političkih struktura", poručuje Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

 

Iz resornog ministarstva o inicijativi za raspisivanje referenduma u utorak su šutjeli. Na naš upit za komentar o prozivkama sindikata odgovor nismo dobili.

 

No zato su glasne oporbene stranke. Sve više njih podupire incijativu sindikata. "SDP će dati svoju infrastrukturu– svoje članstvo, organizaciju za prikupljanje potpisa. Cijeli posao koordiniraju sindikati, mi ćemo im biti aktivna potpora", kazao je Franko Vidović, politički tajnik SDP-a.

 

"Pomoći ćemo im svim raspoloživim sredstvima kao jedna od najjačih terenskih stranaka. Pomoći ćemo im s ljudima, štandovima, pa i financijski ako bude potrebno", poručuje Denis Martinić iz Živog zida.

 

Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupitinajmanje 10 posto važećih potpisasvih aktivnih birača u Hrvatskoj. S točnim brojem Ministarstvo uprave još ne izlazi. Očekuje se da će se kretati između 370 i 380 tisuća.