Novosti

17. 10. 2017.

Siromaštvo zaposlenih u EU

Eurofound - Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. U Europi je jedan od deset radnika izložen riziku od siromaštva, a 13% ih je materijalno deprivirano. Siromaštvo ima značajan utjecaj na mentalno zdravlje radnika.

Podaci Istraživanja Eurofounda o kakvoći života u Europi 2016. pokazuju da siromašni radnici imaju veću vjerojatnost da će imati probleme s mentalnim zdravljem nego radno stanovništvo općenito: 22% onih koji su doživjeli materijalnu deprivaciju osjećali su se napeto, a 12% se osjećao usamljeno ili ljutito i depresivno.

Radnici koji su materijalno deprivirani također imaju manje izglede da imaju nekoga s kim mogu razgovarati o osobnim stvarima i također, rodbina, prijatelji ili susjedi im manje pomažu u usporedbi s  njihovim ne-siromašnim kolegama. Veća je vjerojatnost kako će se osjećati manje vrijednim u odnosu na druge ili će ih drugi gledati s visoka zbog njihove radne situacije ili prihoda.

12% siromašnih radnika se osjećaju isključenima iz društva, u usporedbi s 5% ukupnog radnog stanovništvo.

 

Više o istraživanju o siromaštvu u radu koje je proveo Eurofound: https://www.eurofound.europa.eu/publications/report/2017/in-work-poverty-in-the-eu?utm_source=facebook&utm_medium=social-network&utm_campaign=quality-of-life-and-public-services&utm_content=in%20work%20poverty 

 

sažetak na hrvatskom jeziku: https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_publication/field_ef_document/ef1725hr1.pdf

i

pronađite više o Međunarodnom danu za iskorjenjivanje siromaštva ovdje: http://www.un.org/en/events/povertyday/