Novosti

19. 12. 2019.

Skupština Paneuropskog regionalnog vijeća

NHS - U Bruxellesu je 16. prosinca 2019. godine održana 4. opća skupština Paneuropskog regionalnog vijeća (PERC). Na skupštini je sudjelovalo više od 120 delegata, promatrača i govornika iz svih dijelova Europe.
Usvojene su izmjene Statuta, provedeni izbori za predsjednika, glavnog tajnika i dopredsjednike PERC-a. Glavna tajnica NHS-a ponovno je izabrana za dopredsjednicu PERC-a.

Delegati su usvojili izvještaj o radu za prethodne 4 godine te su razgovarali o programu za naredno razdoblje od 2020. – 2023. godine. Program određuje uključenost PERC-a u političke procese u Međunarodnoj konfederaciji sindikata (ITUC) i Europskoj konfederaciji sindikata (ETUC), kao i prioritete djelovanja.

 

Usvojena su sljedeća prioritetna područja djelovanja u razdoblju od 2020. – 2023. godine:

  - Mir, demokracija i prava u Europi i Središnjoj Aziji;
  - Reguliranje ekonomske moći: plaće i socijalna zaštita, istinski socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, te promicanje sindikalnih vrijednosti;
  - Globalne promjene: pravedna tranzicija, održivi razvoj i ulaganje u ljude;
  - Jednakost: borba protiv sve većih i višestrukih nejednakosti, rodnih, te razlika u plaćama i socijalnoj zaštiti; porezne politike; migracije u Europi;
  - Organiziranje i razvoj sindikalnog organiziranja – put ka stvarnoj snazi

    

   Skupština je razgovarala i usvojila izmjene Statuta PERC-a  kojim se uvodi novo tijelo – Upravni odbor. Glavni tajnik ETUC-a, Luca Visentini, izabran je na funkciju glavnog tajnika PERC-a, a Irakli Petriashvili, predsjednik Konfederacije gruzijskih sindikata, ponovno je  izabran za predsjednika PERC-a. Na Skupštini je također izabrano osam dopredsjednika:

    

    - Marija Hanževački, NHS, Hrvatska
    - Wolfgang Katzian, ÖGB, Austrija
    - Nataliya Levytska, KVPU, Ukrajina
    - Julie Lødrup, LO, Norveška
    - Sattar Mohbaliyev, AHIK, Azerbejdžan
    - Adam Rogalewski, OPZZ, Poljska
    - Inga Ruginienė, LPSK, Litva
    - Mikhail Shmakov, FNPR, Rusija

      

     Također je usvojena izjava 4. opće skupštine Paneuropskog regionalnog vijeća o situaciji u Ukrajini.