Novosti

21. 08. 2017.

Sprema li se ograničavanje rada studenata? U pripremi zakonsko rješenje o studentskom radu

STUDENTSKI RAD NA LEDU

Ivana Franić

Ministar rada, umjesto konkretnog odgovora, lopticu prebacuje na Ministartvo znanosti i obrazovanja, čija radna skupina sprema zakonsku regulativu studentskoga rada i studentskih ugovora čijom se zloporabom često potkrada državni proračun

(VIJESTI.hr) Pedicabom po zagrebačkim ulicama, to je studentski posao studenta Vedrana Bigača posljednjih 9 mjeseci. "Zanimljivo je samo pozitivno iskustvo ljudi su super, turisti i domaći su nas dobro prihvatili", tvrdi Vedran.

 

Preko studentskog servisa radi već 5 godina. Prije vožnje pedicaba prodavao je cvijeće, pomagao u skladištima, bio dostavljač. Sve samo da podeblja džeparac. Od novca važniji su, kaže, iskustvo i poslovni kontakti.

 

"Upoznao sam dosta ljudi, neke kontakte za dalje kad završim fakultet sam našao", objašnjava Vedran. Ministar rada na pitanje sprema li Hrvatski zavod za zapošljavanje ograničenja studentskog rada - jasan odgovor izbjegava i sve prebacuje na Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

"Tamo je formirana radna skupina još početkom godine, mi smo uključeni u sve. Teme koje će se ticati studentskog rada ćemo tamo raspraviti i vidjeti koji su modeli i mogućnosti, no prvenstveno se to tiče drugog resora", tvrdi Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

 

Iz Ministarstva znanosti poručuju da njihove radne skupine pripremaju cjelovito zakonsko rješenje o studentskom radu. Studenti poslove sve češće nalaze i preko društvenih mreža, no za ugovore i ostvarivanje radnih prava neophodno je ići u studentske servise. Marko Lepoglavec je u radnoj skupini kao predstavnik studentskog zbora.

 

"Tražimo neku preventivu kako studenti ne bi radili, onda bili iskorišteni i ne plaćeni, jer trenutno nije dovoljno zakonski regulirano to. Tražimo reguliranje minimalne satnice", objašnjava Marko.

 

Predstavnici radničkih sindikata upozoravaju da poslodavci koriste studente kao jeftinu radnu snagu. "Nerijetko se događa da se otpuštaju redovno zaposlene, a da se zapošljavaju studenti bilo u punom radnom vremenu ili u dijelu radnog vremena", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata .

 

I zato žele bolju regulaciju i kontrolu studentskog rada, ali ne i da studenti ostanu bez posla.