Novosti

06. 07. 2006.

ŠTRAJK SLUŽBENIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Građani će iduća dva dana biti bez servisa županijskih službenika

POŽEGA, 6. srpnja 2006. (Hina) - Pedesetak od 64 službenika i namještenika Požeško-slavonske županije zbog neisplate plaća za zadnja tri mjeseca od danas je u dvodnevnom štrajku upozorenja, a ako se
situacija uskoro ne promijeni, sindikalni povjerenik Ljuban Čolić na današnjoj je konferenciji za novinare u Požegi najavio je dolazak u Zagreb.
"Ponovno pozivamo premijera da nam pomogne u rješavanju ovoga problema. Od županije kao poslodavca tražimo isplatu plaća za tri mjeseca, isplatu regresa, isplatu putnih troškova te jubilarnih nagrada", rekao je Čolić napominjući kako će ovaj štrajk upozorenja trajati i sutra "nakon čega će od ponedjeljka službenici ponovno raditi, ali ne dugo".
"Ako se ubrzo nešto ne riješi, mi ćemo non-stop štrajkati", poručuje Čolić ističući kako ukupna dugovanja prema službenicima i namještenicima za ova tri mjeseca iznose milijun i 800 tisuća kuna.

Žiroračun županije već je nekoliko mjeseci blokiran s iznosom od 27 milijuna kuna.
Predsjednik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas na konferenciji za novinare ustvrdio je da županija nije poduzela sve mjere kako bi deblokirala žiroračun te da službenici i namještenici te županije ne mogu biti taoci politike i politikanstva.
"Nas ne zanimaju prepucavanja o tome tko je kriv i odgovoran. Službenici nisu krivi. Županija je odgovorna za materijalna prava zaposlenika te bi trebala učiniti i dodatne napore da deblokira žiroračun. Zato apeliram i na Vladu i na Županiju da iznađu rješenje", rekao je Ihas najavljujući da će sindikat pomoći svojim članovima u obliku određenih pozajmica.
Štrajk službenika i namještenika u Požeško-slavonskoj županiji, tvrdi Ihas, jedinstven je u Hrvatskoj. On osobno nikada nije ni pomislio da bi žiroračun neke županije mogao biti u blokadi te da zbog neisplate
plaća u županiji štrajkaju službenici.
Ističući kako podržava štrajk službenika i namještenika, požeško-slavonski župan Zdravko Ronko ustvrdio je pak da županija ne može deblokirati žiroračun jer ona za to nema zakonske osnove.
Ronko je rekao da se u pregovore s bankama ne može. "Nitko, pa ni Vlada, ne može mi dati suglasnost na 120 posto opterećenja županijskog proračuna. Zato nisam u mogućnosti raditi nikakve prolongate i
reprograme. Iza toga mora stajati Vlada koja meni daje ili ne daje suglasnost", kazao je Ronko.
Državna je revizija potvrdila nalaz Povjerenstva da županijske obveze, jamstva i potraživanja iznose 270 milijuna kuna, rekao je Ronko, koji će, ponovno tražiti sastanak kod premijera.
Kako ni on kao župan ne prima plaću, dodaje da će, ako ovakva situacija potraje, od svoje stranke SDP-a zatražiti potporu iz blagajne uzajamne pomoći.