Novosti

06. 08. 2018.

Štrajk u CA: Nema dogovora između sindikata i Uprave

Autor teksta: N1 Hrvatska

Sindikati i Uprava Croatia Airlinesa sjeli su za stol uoči najavljenog štrajka, no nije postignut nikakav dogovor. Štrajk je najavljen za srijedu 08. kolovoza.

"Uprava nije odstupila od svojih stavova, nije ponuđen nikakav kompromis, kamoli novi Kolektivni ugovor, nama je žao, molimo građane za razumijevanje, ali u srijedu slijedi štrajk i kolaps zračnog prometa", potvrdio je za N1 Marko Božičević iz Sindikata pilota.

 

Sindikat ORCA, podsjetimo, štrajk je već bio najavio ove godine prvi put početkom travnja, ali je od njega odustao nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem.

 

No, kako ni nakon toganisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) i Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavili su krajem srpnja da piloti, stjuardese i aviomehaničari u srijedu 8. kolovoza kreću u štrajk.

 

Uprava Croatia Airlinesa je reagirajući na najavu štrajka, čije je trajanje predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, upozorila da će gubici za kompaniju po svakom danu štrajka iznositi do 800.000 eura te da kompanija nema financijske mogućnosti izdvojiti gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje koliko iznose sindikalni zahtjevi.

 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je prošli tjedan da najava štrajka u Croatia Airlinesu nije dobrai samo može nanijeti štetu te je apelirao da sindikat i Uprava sjednu za stol i pokušaju naći rješenje.

 

 

Bajić: Očekujem da ćemo razgovarati sa sindikatom, tu sam 24 sata

 

Gostujući jutros u programu N1 televizije predsjednik Uprave CA Jasmin Bajić kazao je da očekuje da će doći do razgovora sa sindikatima jer razgovor nema alternativu, a on je na raspolaganju 24 sata. "Na prvom mjestu su nam putnici jer svi mi smo sve stekli zahvaljujući putnicima i njima moramo biti odgovorni. Nadam se da će prevladati razum i da neće doći do štrajka. A ako bude, pripremamo se za uvođenje krizne situacije u CA i trudit ćemo se da sve naše putnike prevezemo do odredišta", istaknuo je Bajić.

 

 

Butković: Croatia Airlines će teško izdržati štrajk

 

Ministar Butković krajem prošloga tjedna podsjetio da je CAponovno stavljena na popis strateških tvrtki i da je Nacionalnim planom reformi predviđeno da se za tu tvrtku pronađe strateški partner. Aktivnosti u pronalaženju strateškog partnera za Croatia Airlines traju i nastavit će se, a sve u cilju osiguranja dotoka svježeg kapitala i konsolidiranja stanja u kompaniji, rekao je, dodajući kako istodobno traju i nastojanja u cilju postavljanja nove uprave.

 

Na novinarski upit je li najava štrajka uslijedila nakon informacije o početku odmora za članove Vlade, a nakon nedavne najave premijera Plenkovića da će nastojati utjecati na rješavanje stanja u nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji, Butković je rekao kako premijer nije ništa obećao već su sve spomenute aktivnosti u tijeku i nastavljaju se - i u vezi s imenovanjem nove uprave i u pronalaženju strateškog partnera za Croatia Airlines.

 

Mišljenja smo u Vladi da bi bilo najbolje da svi sudionici ovog procesa, sindikat koji poziva na štrajk i Uprava, ponovno sjednu za isti stol i razmotre mogućnosti prevladavanja ovog stanja, što bi bilo u općem interesu, naglasio je prije nekoliko dana Butković, dodajući kako je štrajk 'nešto što će Croatia Airlines vrlo teško izdržati'.

 

 

Hajdaš Dončić: Plenković se miješa Butkoviću u posao u CA - žao mi ga je

 

Situaciju u CA komentirao je za N1 i bivši ministar prometa SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, kazavši da se "treba vratiti nekoliko godina unatrag kada je bila uspješna dokapitalizacija i restrukturiranje, kada je država podmirila preko milijardu kuna obaveza kompanije. Aviončići su plovili sve tamo do početka 2016., kad je došlo do krize upravljanja. Ključni problem je što Butković sam ne može izabrati predsjednika uprave".

 

"U cijeloj priči mi je žao Butkovića, to što radi premijer se ne smije raditi. Ako ste nezadvoljni morate smijeniti ministra. Ovdje nije pitanje sindikalnih zahtjeva, njih je bilo i prije, već to što nemate ključnu osobu koja upravlja procesom, a što je preuzeo Plenković. Ovdje nije pitanje ugovora, već problem prvog čovjeka i upravljanje Croatia Airlinesom. Postoji i zabrinutost ljudi koji prate zračni promet da će na CA imati veliki utjecaj promjena cijena goriva i dovesti je u probleme, a država više ne smije intervenirati".