Novosti

24. 11. 2006.

ŠTRAJKAJU RADNICI EURESTA CROATIA

(OTVORENI RADIO) 80 % od ukupno 650 zaposlenih u tvrtki Eurest Croatia od jutros je u štrajku. Riječ je o radnicima koji su do prije četiri godine radili u HT-u, a potom su izdvojeni u Luksemburšku tvrtku Eurest. Obavljaju poslove održavanja, čišćenja i restorana, ponajprije za T-HT ali i neke druge tvrtke. Više od godinu dana radnici nemaju kolektivni ugovor, plaće su im smanjenje za 60 posto %, primjerice spremačice rade za oko 2 tisuće kuna, a nemaju ni druga materijalna prava.

Jutros su došli na posao, prijavili se, a potom otišli kućama. Tako će biti do ispunjenja svih zahtjeva, kaže potpredsjednica Republičkog sindikata radnika Hrvatske Tanja Justić. Traže donošenje kolektivnog ugovora, te da u njega uđe minuli rad, naknada za prijevoz u punom obimu dakle stvari troškovi prijevoza, da radnici dobiju regres, božićnicu, uskršnjicu. Kada ih je preuzela, tvrtka Eurest obećavala im je nova ulaganja, obrazovanje radnika, udjele u vlasištvu kompanije, a četiri godine kasnije njihov je položaj daleko lošiji nego tada, kažu sindikalci. Poručuju da bi država trebala takve tvrtke staviti na crnu listu i ne dozvoliti im ulazak u Hrvatsku. Objavljeno: 24.11.2006 11:49:53

RADNICI EUREST CROATIE ŠTRAJKAJU ZBOG SMANJENJA PRIMANJA
ZAGREB, 24. studenog 2006. (Hina) - Radnici tvrtke Eurest Croatia, koji su prije četiri godine izdvojeni iz Hrvatskih telekomunikacija, danas su krenuli u štrajk jer su im primanja smanjena za 50 posto.
Republički sindikat radnika Hrvatske tvrdi da su radnicima primanja prepolovljena smanjenjem vrijednosti boda, ukidanjem dodatka za topli obrok i minulog rada, regresa, božićnice i uskrsnice, a očekuju i daljni pad vrijednosti boda i naknade troškova za prijevoz.
Štrajku se odazvalo oko 82 posto od ukupno 650 zaposlenih, a trajat će dok Uprava ne pristane na sindikalne zahtjeve, rekla je Hini dopredsjednica sindikata Tanja Justić. Sad je potez na Upravi, kazala je.
Radnici, koji rade na poslovima održavanja zgrada, čišćenja prostorija i u restoranima, štrajkaju tako da nakon evidentiranja napuštaju radno mjesto.
Sindikat traži da Uprava potpiše kolektivni ugovor kojim će biti regulirana prava radnika na stvarne troškove prijevoza, minuli rad, regres, božićnicu i uskrsnicu, darove djeci i otpremnine.
Sindikalci tvrde da je štrajk bio neminovan jer je propao niz pokušaja da mirenjem s poslodavcem dođu do usuglašavanja kolektivnog ugovora koji bi radnicima jamčio dostojanstvo rada.
Prije četiri godine 650 radnika neosnovnih djelatnosti održavanja zgrada, čišćenja i restorana izdvojeno je iz Hrvatskih telekomunikacija u tadašnji Eurest Luxembourg, iza kojeg stoji respektabilna multinacionalna kompanija Compass Group International s više od 300.000 zaposlenih.
Predstavnici kompanije obećali su nova ulaganja, radnicima su osigurana prava stečena u HT-u u iduće tri godine, a HT je ponudio produženje poslovnog ugovora.
Sindikati smatraju kako je to naizgled bilo jamstvo da se neće ugroziti radni i socijalni status radnika ni nakon izlaska iz HT-a. No, kažu, loša kadrovska politika stranog partnera dovela je tvrtku u situaciju u kojoj ponajprije ispaštaju radnici.