Novosti

21. 12. 2009.

TORINO - RADIONICA „KOMUNIKACIJA ZA SINDIKALNE LIDERE“

NHS - U Torinu je od 14. do 18. prosinca 2009. godine u organizaciji Međunarodne organizacije rada održana radionica za mlade sindikalce iz Jugoistočne Europe „Komunikacija za sindikalne lidere“. Radionica je održana u Međunarodnom centru za obrazovanje (ITC-ILO).

Iz Hrvatske su sudjelovali predstavnici HUS-a i SSSH, a boje NHS-a zastupale su Marija Dill iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Marija Mandić, koordinatorica Odbora mladih NHS-a. Na radionici su bili prisutni i mladi sindikalci iz Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Bugarske.
Uz svesrdnu pomoć organizatorice Evelin Toth, kao i Ben Saida (ITC-ILO), mladim sindikalcima JI Europe omogućeno je ostručavanje u pisanoj, prezenterskoj, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji.
Prva dva dana radionice komunikacijski stručnjak, zanimljiva amerikanka Victoria Munsey, održala je predavanja i praktične vježbe o svim oblicima komunikacije.
Poziciju mladih na tržištu rada u EU i zemljama pristupnicama detaljno nam je analizirao Nicolas Serriere, ITC-ILO. Jelena Radiša i Bojana Bijelović iz Srbije prezentirale su knjigu „Vodič o pravima mladih radnika“ koje su izdale u suradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, prilagođen svim sindikalcima JI Europe.
Komunikacija u kriznim situacijama i prepreke u komunikaciji tema je predavanja Evelin Toth.
Predstavnica Međunarodne udruge sindikata Kristin Blom objasnila je ulogu elektroničkih i pisanih medija u sindikalnim organizacijama i udrugama mladih. Stefano Barale proširio je temu s utjecajem tehnologije na komunikaciju mladih.
S Githom Roelens se raspravljalo o ravnopravnosti spolova, a Evelin Toth i Ben Said održali su predavanje i vježbu na temu odnosa sa javnošću. Organizirali su i praktičnu vježbu davanja izjava pred kamerama, koje su kasnije analizirali uz pomoć Kristin Blom. Pružili su puno praktičnih savjeta koji će nam zasigurno koristiti u budućem radu.
Zanimljiv primjer organiziranja udruge mladih u sindikalnoj središnjici dao je Mike De Herdt iz Belgije, predsjednik udruge mladih u belgijskoj sindikalnoj središnjici. Uz rad s mladim radnicima i povjerenicima u sindikat se uključuju i studenti. U zadnje četiri godine učlanili su 40.000 studenata.
Matias Bredde Jensen vodio je radionicu kreiranja efektivne promidžbe u sindikalnim udrugama mladih.
Radionica je uz mnoge zanimljive teme i predavače imala i praktične radionice gdje su sudionici mogli usavršiti dosadašnje ili naučiti nove oblike komunikacije.

Marija Mandić