Novosti

10. 06. 2019.

Tražili smo da Pavić odstupi, pa nećemo sad s njim pregovarati

AUTOR Božena Matijević

(VEČERNJI LIST) Bili bismo nedosljedni da sad prihvatimo sjesti za stol nakon što smo tražili da on odstupi. Usto, svjesni smo da ta njegova antikampanja nije išla bez blagoslova Vlade i premijera, kazao je Sever

 

1. Ministar Pavić je protiv sindikata vodio oštru plaćenu kampanju, te tvrdio da referendumskom inicijativom politikantski dezinformiraju i obmanjuju javnost.

 

2. Sad vas zove da pregovarate?

 

Mi smo dali vrlo jasan odgovor i poruku i prije nego što smo pozvani. Upravo zbog ovog njegova pristupa našoj inicijativi, plaćanja oglasa i njihove objave narodnim novcem, pri čemu je on obmanjivao javnost, doveo je do toga da smo zatražili najprije njegovu ostavku, pa onda i smjenu. Bili bismo nedosljedni da sad prihvatimo sjesti za stol nakon što smo tražili da on odstupi. Usto, svjesni smo da ta njegova antikampanja nije išla bez blagoslova Vlade i premijera.

 

3. Sad iz Vlade poručuju da sindikate uvažavaju kao socijalne partnere, da nikada nisu podcjenjivali snagu sindikata. Jesu li vam ove izjave smiješne?

 

S obzirom na iskustvo koje imamo s njima, pa i onima prije njih, jasno je da nas nisu uvažavali niti poštivali ono što radimo i za što se zauzimamo. Sad kad su shvatili da su pogriješili i da su podcijenili kako sindikate tako i narod pokušavaju umanjiti političku štetu. Upravo iz ove njihove poruke jasno je koliko je isfrizirana bila reklama kojom su tukli po nama te da nas i dalje jednako ne uvažavaju, a da sve ovo čine zato da umanje političku štetu bojeći se narodnog stava na referendumu jer valjda smatraju da bi se to moglo politički protumačiti i kao izjašnjavanje protiv vlasti. Oni nešto što nije bilo politički motivirano stavljaju u politički kontekst poučeni i onim što im se dogodilo tijekom glasanja na EU izborima. Politički mudra i odgovorna vlast trebala bi shvatiti da se ne bi smjela miješati u ovako snažnu poruku naroda da želi referendum. Mudra vlast jednostavno bi tu poruku iz naroda – prihvatila.

 

4. Premijer je jako sretan što je Europska komisija (EK)pozitivno ocijenila Vladinu mirovinsku reformu. Kako vi to doživljavate?

 

Naše iskustvo govori da kada neke postupke hvale EK, Svjetska banka, MMF i bonitetne agencije to sasvim sigurno nije dobro ni za zemlju ni za njezine građane.