Novosti

06. 10. 2017.

Tribina „Rad na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu“

NHS - 6. listopada 2017. godine, u organizaciji Udruge za promicanje zaštite, održana je tribina Rad na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu. Uvodno je izlaganje održao Jere Gašperov iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, koji je predstavio prijedloge izmjena i dopuna Zakona o zaštiti na radu. Admira Ribičić iz Hrvatske udruge poslodavaca predstavila je viđenje poslodavaca u području zaštite na radu dok je Katarina Rumora iz Nezavisnih hrvatskih sindikata predstavila stav Nezavisnih hrvatskih sindikata po pitanju predloženih izmjena i dopuna Zakona. Završno izlaganje imao je Fran Marović ispred Udruge za promicanje zaštite.

Sudionici tribine također su u raspravi dali prijedloge i primjedbe u vezi izmjena i dopuna Zakona, a važno je napomenuti kako je podržan stav Nezavisnih hrvatskih sindikata u vezi smanjivanja broja sjednica odbora za zaštitu na radu, smanjivanja broja osposobljenih radnika za pružanje prve pomoći,  imenovanja povjerenika radnika za zaštitu na radu od strane sindikata i primjene Zakona o zaštiti na radu na samozaposlene osobe.

 

Svi su se sudionici i izlagači složili  kako Zakon ne može riješiti sve probleme te da je potrebno raditi na podizanju svijesti o važnosti zaštite na radu te stvaranja kulture zaštite na radu u cjelokupnom društvu. (KR)