Novosti

04. 07. 2018.

U jeku turističke sezone najavljen štrajk u Croatia Airlinesu

Autor: Lider/Hina

Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA) u utorak je upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika najavila štrajk zbog neprihvaćanja sindikalnog prijedloga kolektivnog ugovora, koji bi trebao početi u ponedjeljak,9. srpnja u šest sati.

Sindikati traže sklapanje kolektivnog ugovora prema sindikalnom prijedlogu predanom 6. travnja ove godine. Štrajk bi se trebao trajati do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o njegovu prestanku.

 

Sindikati pilota i kabinskog i tehničkog osobljaCroatia Airlinesa još je 12. lipnja izvijestio kako počinjepripreme za štrajk nakon što su propali pregovori s Upravom o novom kolektivnom ugovoru.

 

Sindikalci traže više slobodnih dana godišnjeg odmorai više odmora, sporazum o redosljednoj listi za letačko osoblje, osiguravanje letačkihdozvola, povećanje naknade za bolovanje sa 70 na 90 posto plaće, kao i zapošljavanje na neodređeno vrijeme kabinskog osoblja koje godinama radi sezonalno.

 

Traže i povećanje plaća za pilote za koje jevrijednost boda zadnji put povećana 2000. godine.

 

Ispunjavanje zahtjevasindikata Croatia Airlinesa istaknutih tijekom kolektivnihpregovora stajali bi 32 milijuna kuna, što je za kompaniju neprihvatljivo i neodrživo, uzvratila je Uprava Croatia Airlinesa, nakon što su sindikati najavili mogućnost štrajka.

 

 

Financijska šteta i narušavanje ugleda

 

Danas je pak Uprava priopćila kako “unatoč višemjesečnim nastojanjima Uprave Croatia Airlinesa da sa sindikatom ORCA pronađe obostrano prihvatljivo rješenje oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor u okviru realnih poslovnih mogućnosti, sindikat ORCA nije pokazao razumijevanje za trenutačnu situaciju kompanije i danas je najavio štrajk.”

 

–Štrajk u jeku turističke sezone, osim izravne financijske štete kompaniji i narušavanja njezinog ugleda, negativno će utjecati utjecati i na hrvatski turistički proizvod te ukupno ovogodišnje turističko ostvarenje Republike Hrvatske, kažu u Upravi Croatia Airlinesa.

 

Dodaju kako će u skladu s arbitražnom odlukom Pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kojom je propisan određeni broj domaćih i međunarodnih linija koje se moraju obaviti, kompanija pripremiti reducirani (izmijenjeni) red letenja za vrijeme trajanja štrajka.

 

– Važno je naglasiti kako će štrajk značiti samo djelomični poremećaj prometa te da će Croatia Airlines nastojati većinu putnika prevesti svojim zrakoplovima prema redu letenja, a ostali dio unajmljenim zrakoplovima. Tvrtka će uložiti sve napore da se posljedice štrajka za putnike i poslovne partnere svedu na najmanju moguću mjeru, kaže se u priopćenju Uprave.