Novosti

01. 02. 2019.

U Kutjevu d.d. se održava besplatna dvodnevna radionica o zaštiti na radu

Mladen Mirković

(034portal.hr) Besplatna dvodnevna radionica „Osnažimo znanja i vještine dionika zaštite na radu“ održava se danas i sutra u Kutjevu, točnije u prostorima Kutjeva d.d., PJ Agroturizam. Ova radionica se odvija u okviru projekta „Zaštita na radu – prilika ili izazov?“ koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Predavači su Ana Šijaković i Cvetan Kovač iz Europskog društva inženjera za sigurnosti.

 

Uz Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića koji je nositelj projekta, sudjeluju i partneri: Nezavisni sindikat Socijalna Pravda, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga poslodavaca, Brodsko-posavska županija i Požeško-slavonska županija. Ukupna vrijednost projekta, sufinanciranog 100% u iznosu sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda, iznosi 962.917,90 kuna. Projekt traje osamnaest mjeseci, a istim se želi unaprijediti znanja i vještine dionika važnih za osnaživanje socijalnog dijaloga.

"Ovaj se projekt provodi više od pola godine, u prvoj smo fazi proveli istraživanje kakva je kvaliteta socijalnog dijaloga u četiri slavonske županije u kojima se ovaj projekt provodi. Radionica je koncipirana tako da ima dio zakonskih obaveza te dio komunikacijskih vještina jer je to gotovo najbitniji dio. A za ovu radionicu smo pripremili jedan izuzetno kvalitetan priručnik gdje su obrađene sve teme s kojima se povjerenik zaštite na radu može susresti s obnašanjem svoje dužnosti,"rekla je Ana Šijaković.

"Eu projekt koji je u vrijedan preko 960 tisuća kuna i u potpunosti financiran iz EU fondova, a mi smo uz partnere nositelji projekta. Smatramo da je ovaj segment nedovoljno obrađen te da je nedovoljno podignuta svijest i radnika i poslodavaca u zaštiti na radi. Vidimo da Vlada produžuje radni vijek što znači da bi radnici što duže trebali ostati zdravi i sposobni za rad", rekao je Željko Jurić.

Cilj ovih radionica jest :-osnažiti i unaprijediti stručna znanja i praktične vještine dionika za kvalitetan socijalni dijalog u području zaštite na radu;

- ovladati odredbama Zakona o zaštiti na radu i provedbenih propisa te ih primjenjivati u svojem svakodnevnom radu;-osnaživanjem internih kapaciteta dionika stvoriti stručne kapacitete nužne za pokretanje Škole socijalnog dijaloga;

-obveza osposobljavanja radnika za rad na siguran način.

"Hrvatska udruga poslodavaca se rado odazvala da bude partner u ovom projektu zato što određeni sektor djelatnosti imaju velik broj ozljeda na godišnjoj razini. Iz toga razloga poslodavci žele dodatno osvijestiti svoje povjerenike za zaštitu na radu te radnike da što više budu upućeni u same rizike te na ispravno korištenje opreme. Već smo s partnerima održali jedan set radionica i imali smo veliki odaziv što nam je izrazito drago jer je podjednak odaziv i predstavnika poslodavaca i sindikata u četiri županije. Ovo je jedno pitanje gdje se treba naći zajedničko rješenje jer je sigurnost radnika na prvom mjestu", kaže Vedrana Gado, pravna savjetnica u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.