Novosti

29. 10. 2018.

U Osijeku održana Edukacijska radionica ''Zaštita na radu kroz kolektivno pregovaranje“

NHS - 26. listopada 2018. godine u Osijeku je održana Edukacijska radionica ''Zaštita na radu kroz kolektivno pregovaranje'', druga od četiri ovakve edukacijske radionice i jedna od pet projektnih aktivnosti Projekta ''Zaštita na radu - prilika i izazov u socijalnom dijalogu'' koji se provodi kao dio Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' po Pozivu ''Jačanje socijalnog dijaloga – faza III''.

Tema ove Edukacijske radionice obrađena je na interaktivan način kroz četiri cjeline ''Zaštita na radu'', ''Radno vrijeme, odmori i dopusti kao instituti zaštite na radu'', ''Socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje'' i ''Autonomni okvirni sporazumi socijalnih partnera na razini EU'', a na kraju je održana i rasprava kroz razmjenu iskustava iznošenjem primjera iz prakse s vrlo aktivnim sudjelovanjem polaznika.

 

Odaziv je bio daleko iznad očekivanog, planirano je sudjelovanje dvadeset, a u radu Edukacijske radionice je sudjelovalo trideset dionica i dionika iz Osječko-baranjske županije, predstavnika sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate i poslodavaca članica Hrvatske udruge poslodavaca, kojima su po završetku iste uručena Uvjerenja o osposobljavanju.

 

Cilj ove Edukacijske radionice je osnažiti pregovaračke sposobnosti dionika važnih za osnaživanje socijalnog dijaloga i kvalitetnu i učinkovitu zaštitu na radu i treba rezultirati s 80 osposobljenih dionika i priručnikom za edukaciju, a već sada je izvjesno da će taj broj biti znatno veći od planiranog.

Sljedeća Edukacijska radionica ''Zaštita na radu kroz kolektivno pregovaranje'' za sudionike iz Brodsko-posavske županije održat će se u petak 16. studenog 2018. godine u Slavonskom Brodu.

Ostale četiri aktivnosti Projekta su Istraživanje ''Kvaliteta socijalnog dijaloga u provedbi zaštite na radu'', Edukacijska radionica ''Osnažimo znanja i vještine povjerenika radnika za zaštitu na radu'', Radionica ''Zaštita na radu u praksi'' i Okrugli stol ''Zaštita na radu – prilika i izazov''.

 

Cjelokupni Projekt se provodi na području Slavonije i Baranje, odnosno Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Vukovarske-srijemske županije.

Nositelj Projekta je Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića.

Partneri u Projektu su Brodsko-posavska županija, Hrvatska udruga poslodavaca, Nezavisni hrvatski sindikati, Nezavisni sindikat »Socijalna pravda« i Požeško-slavonska županija.

 

Ukupna vrijednost Projekta je 962.917,20. kuna, a financira se sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u 100% iznosu.

Projekt traje 18 mjeseci, od 29. ožujka 2018. godine do 28. rujna 2019. godine.

Projektom ''Zaštita na radu – prilika i izazov u socijalnom dijalogu'' u cjelini istražit ćemo kvalitetu socijalnog dijaloga u provedbi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, unaprijediti znanja i vještine svih dionika važnih za osnaživanje socijalnog dijaloga iz zaštite na radu, ojačati razmjenu iskustava i najboljih praksi za kvalitetniji i snažniji socijalni dijalog o temama važnim za zdravlje i sigurnost radnica i radnika, te stvoriti nužne stručne kapacitete za pokretanje Škole socijalnog dijaloga.

 

D.M.