Novosti

26. 03. 2019.

U Splitu četvrti sastanak sindikalnih povjerenika

NHS – Danas je u Splitu održan četvrti skup sindikalnih povjerenika sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Maticu hrvatskih sindikata vezan za akciju prikupljanja potpisa građana za pokretanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i promjeni uvjeta za odlazak u mirovinu.

Prikupljanje potpisa odvijati će se u vremenskom razdoblju od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine.

 

 

Sindikalne povjerenike iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije predstavnici NHS-a, SSSH i MHS-a informirali su o razlozima pokretanja inicijative prikupljanja potpisa, osnivanju i radu Organizacijskog odbora, načinu rada županijskih koordinacija, a nacionalna koordinatorica Inicijative, Mirela Bojić, detaljno je prisutnima pojasnila i obrazložila referendumsko pitanje koje je u formi Zakona.

 

Potpisivanjem potpisnih lista građani će se izjašnjavati o odlasku u starosnu mirovinu sa 65 godina, a ne 67 kako je to trenutno u važećem Zakonu te o odlasku u prijevremenu mirovinu sa manjom penalizacijom, znači ne s 0,3 nego s 0,2 posto. To bi za raniji odlazak od pet godina u prijevremenu mirovinu značilo trajno umanjenje od 12 umjesto sadašnjih 18posto.

Sljedeći je skup u Osijeku.