Novosti

22. 11. 2005.

U VLADI OPOVRGAVAJU RIBIĆEVU IZJAVU O RAZLOZIMA NEODRŽAVANJA SJEDNICE GSV-A

"Želimo da se suradnja socijalnih partera nastavi u duhu međusobnog razumijevanja, uvažavanja, povjerenja i napora usmjerenih na gospodarsko-socijalni razvitak Hrvatske", priopćila je danas Vlada u svom blagom i po socijalno partnerstvo poticajnom demantiju izjava predstavnika sindikalnih središnjica Vilima Ribića o razlozima neodržavanja sjednice GSV-a.
Vlada je u priopćenju pobrojala sve svoje predstavnike koji su čekali početak sjednice zajedno sa sindikalcima, kao i one koji su se najozbiljnije namjeravali pojaviti na sastanku, ali s malim zakašnjenjem.
Kako je među dobronamjernim kasniteljima bio ministar financija i potpredsjednica Vlade, sami prosudite je li trebalo započeti sjednicu o državnom proračunu bez njihove nazočnosti...

22.11.2005. - Demanti izjave Vilima Ribića u vezi razloga neodržavanja sjednice GSV-a - Priopćenje Vlade RH za javnost
Vlada Republike Hrvatske smatra potrebnim, zbog neistinitosti iznesenih tvrdnji, u potpunosti demantirati jučerašnju izjavu predstavnika sindikalnih središnjica Vilima Ribića u kojoj je između među ostalog kao razlog odlaska predstavnika sindikalnih središnjica sa sjednice GSV-a navodi kašnjenje predstavnika Vlade RH, kao i to da ih o razlozima kašnjenja nitko nije obavijestio, niti ih zamolio da pričekaju.
Zbog neodgodivih obveza jednog dijela članova GSV-a, predstavnici Vlade RH predložili su u petak, 18.studenoga 2005. da se početak sjednice GSV-a zakazane u ponedjeljak 21. studenog 2005. godine u 12 sati pomakne na 13 sati. Međutim, nakon izvršenih konzultacija s predsjednikom GSV-a Ivicom Mudrinićem kao i s Vilimom Ribićem, kao predstavnikom sindikalnih središnjica i dopredsjednikom GSV-a, kompromisno je predloženo da sjednica GSV-a počne u 12 sati, s točkom dnevnog reda «Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima», a da se nakon toga, odnosno u 13 sati, dolaskom ostalih predstavnika Vlade RH nastavi rasprava o prijedlogu Državnog proračuna za 2006. godinu. Potpuno je netočno da se nitko iz Vlade RH nije pojavio u zakazano vrijeme na predmetnoj sjednici GSV-a. Na istoj bili nazočni Branko Vukelić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, Katja Matijević, pomoćnica ministra zdravstva i socijalne skrbi te Snježana Bagić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, a članovi GSV-a su bili upoznati da će potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker doći s malim zakašnjenjem zbog drugih obveza. Prethodno je prije sjednice GSV-a održana i sjednica nadležnog Povjerenstva za državni proračun na kojoj su u punom sastavu sudjelovali predstavnici sva tri socijalna partnera te pripremili svoje mišljenje za sjednicu Vijeća.
S obzirom na navedene okolnosti i prethodne konzultacije te dogovor predstavnika socijalnih partnera doista nije bilo razloga za demonstrativno napuštanje sjednice GSV-a, Vlada RH i ovom prilikom naglašava da je u potpunosti opredijeljena za razvoj socijalnog partnerstva te da je rasprava socijalnih partnera o Državnom proračunu za 2006. godinu upravo iz tog razloga trebala prethoditi raspravi o toj temi u Hrvatskom saboru. Uzimajući u obzir navedeno želimo da se suradnja socijalnih partera nastavi u duhu međusobnog razumijevanja, uvažavanja, povjerenja i napora usmjerenih na gospodarsko-socijalni razvitak Hrvatske.