Novosti

14. 09. 2006.

UPRAVNO VIJEĆE HZZO-A PRIHVATILO DVIJE LISTE LIJEKOVA

ZAGREB, 14. rujna 2006. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prihvatilo je jučer konačni prijedlog dviju lista lijekova - osnovne, koja će biti besplatna i dopunske, koja će se nadoplaćivati.
Kako je potvrđeno iz HZZO-a, na osnovnoj listi nalazi se 1.875 oblika lijekova, a na dopunskoj njih 271.
Osnovna lista je besplatna, a za najveći broj lijekova sa dopunske liste građani će nadoplaćivati od pet do 15 kuna, za dio će izdvojiti do 50 kuna, dok će samo za rijetke lijekove morati nadoplaćivati od 80 do 100 kuna.
Najveća doplata predviđena je za lijek Stalevo, koji se koristi u liječenju Parkinsonove bolesti, za koji će pacijenti morati nadoplatiti od 153 do 166 kuna.
Na besplatnoj listi naći će se lijekovi za terapiju svih bolesti.
Suprotno prvotnim najavama, uz generičke lijekove na besplatnoj su se listi našli brojni originalni lijekovi, s obzirom da je farmaceutska industrija značajno spustila njihove cijene.
Prijedlog dviju lista lijekova upućen je Hrvatskoj lječničkoj komori koja bi se trebala očitovati u roku mjesec dana, nakon čega će na snagu stupiti novi režim prometa lijekova.
Dopunsko osiguranje u sklopu HZZO-a više neće pokrivati participaciju za lijekove, već će to nuditi privatne osiguravateljske kuće.