Novosti

23. 11. 2005.

USTAVNI SUD UKINUO ZABRANU OKUPLJANJA NA MARKOVU TRGU

Krešimir Sever i Boris Kunst dok je još bio protiv zabrane okupljanja

Ustavni sud danas je ukinuo zabranu okupljanja na Markovom trgu, ali s počekom do 31. ožujka 2005., kada će se tamo nezadovoljnici moći ponovno okupljati u većim jatima i bez turističkog vodiča.
Ukidanje zabrane obrazloženo je formalnim nedostacima izmjena Zakona o javnom okupljanju, na zahtjev podnositelja ustavne tužbe među kojima je i "nekoliko sindikata". Stoga možda nije zgorega podsjetiti kako je jedan od tih sindikata upravo NHS, kao jedina od sindikalnih središnjica koja nije pristala na uvođenje zabrane prosvjeda ispred Vlade i Sabora. Povijesne istine radi...

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Ustavni sud ukinuo je danas zbog formalne neustavnosti izmjene zakona o javnom okupljanju kojima je prije četiri mjeseca zabranjeno okupljanje u blizini sjedišta Hrvatskog sabora i Vlade na Markovu trgu.
Odluka Ustavnog suda o ukidanju stupa na snagu 31. ožujka iduće godine, što znači da sporan zakon tek tada prestaje važiti.
Suci Ustavnog suda zaključili su da su izmjene zakona neustavne, jer su donesene nedovoljnim brojem glasova saborskih zastupnika. Riječ je, naime, o organskom zakonu koji uređuje temeljna prava i slobode građana i za čije usvajanje je potrebna kvalificirana parlamentarna većina.
Ustavni suci su dali za pravo podnositeljima ustavne tužbe, među kojima je nekoliko sindikata, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, te zastupnici SDP-a, koji su tvrdili da je za pravovaljano donošenje zakona nedostajao jedan glas. Tako je zbog formalne neustavnosti ukinuta odredba koja je od početka kolovoza ove godine zabranjivala okupljanja u krugu od najmanje sto metara od sjedišta najviših državnih tijela.
Za takvu odluku nije glasovala jedino sutkinja Agata Račan, koja se nije suglasila s odgodom stupanja na snagu današnje ustavnosudske odluke.
(Hina) xso yaz