Novosti

06. 06. 2012.

Uštede smanjenjem koeficijenata na plaće

Prvi sastanak Vlade i sindikata završio je neuspjehom

VLADIN REZERVNI PLAN AKO NE USPIJU PREGOVORI SA SINDIKATIMA

ZAGREB - Prva runda pregovora Vlade sa sindikatima javnih službi pomalo je deprimirala predstavnike radnika čije se plaće financiraju iz proračuna. No najava rezanja prava iz temeljnog kolektivnog ugovora, a potom i "pomor" materijalnih prava ugovorenih na razini djelatnosti, može se gledati i kao početna maksimalistička pozicija poslodavaca kako bi se sindikate uvjerilo na nužnost popuštanja.

 

Vladi, međutim, nije strano ni posve drugačije razmišljanje, uostalom sindikatima je jasno poručeno da postoji rješenje ako ne pristanu na korekciju kolektivnih ugovora djelatnosti. Vlada, naime, razmišlja o "elegantnom" načinu za smanjenje proračunske potrošnje, i to korekcijom koeficijenata naniže. U tom slučaju izbjeći će tužbe sindikata i štrajkove, ali će se zasigurno suočiti s prosvjedima. Uredba o koeficijentima, dakle, mogla bi biti Vladin džoker kojim bi mogla postići i mnogo veće uštede od planiranih, a da pritom ne dira kolektivne ugovore. No, ni smanjivanje plaća korekcijom koeficijenata neće dati rezultat odmah, već vjerojatno na jesen i tijekom iduće godine.

 

Sindikati javnih službi nakon prospavane noći ne kriju rezignaciju planovima vlasti da se proračunske uštede ostvare i na pravima iz kolektivnih ugovora djelatnosti, a ne samo na božićnicama, regresu, jubilarnim nagradama i dječjem daru. Nakon što danas-sutra i napismeno dobiju zahtjeve Vlade, o svemu će raspraviti na glavnim tijelima sindikata. Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek već je u utorak održao sjednicu svog republičkog odbora, na kojoj je članstvo izrazilo duboko nezadovoljstvo, ali i ljutnju prema Vladi zbog načina komuniciranja sa sindikatima. No, nezadovoljni su i činjenicom da je kompletno obrazovanje propustilo pregovore s Vladom. G. Galić

 

 

Sindikati gube smisao

 

Druga faza pregovora, rezanje materijalnih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima djelatnosti, također krije opasnosti. Taj posao nije moguće kvalitetno odraditi ako će se prava rezati preko koljena. Osim toga, "nestanak" dodataka koje su sindikati ugovorili za svaku od djelatnosti otvorio bi pitanje - čemu uopće sindikati.