Novosti

06. 12. 2006.

Većina zaposlenika ove godine očekuje božićnicu

(MOJ POSAO) Ove godine većina zaposlenika u Hrvatskoj očekuje da će povodom blagdana od poslodavca dobiti neku vrstu božićnice. Pokazalo je to istraživanje websitea MojPosao provedeno prošlog mjeseca na 645 ispitanika.
Naime, njih 78% očekuje da će ove godine dobiti božićnicu, što je neznatnih 1% manje nego što ih je to očekivalo prošle godine.

Uglavnom očekuju novac
Čak 61% zaposlenika očekuje da će dobiti novac i to prosječno 1.413 kuna, što je 89 kuna ili 7% više nego prošle godine. I novac i bon očekuje 10% zaposlenika, a samo bon za kupovinu njih 7 posto. Zaposlenici koji su sudjelovali u istraživanju očekuju da će vrijednost bona ove godine biti 557 kuna, što je za 22 kune više od prošle godine.

Međutim, iako očekuju božićnicu, ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 2.126 kuna, što je za čak 50% više od prosječne božićnice očekivane ove godine.

Većina božićnicu smatra pravom radnika
Većina zaposlenika, njih 59%, smatra da je božićnica pravo radnika, odnosno zamjera poslodavcu ako je ne isplati, a 41% njih smatra kako je to ipak stvar dobre volje poslodavca, odnosno da se isplaćuje u skladu s poslovnim rezultatima, ili tome slično.

Prošlogodišnja božićnica oko 1.300 kuna
Prošle godine božićnicu je dobilo 79% zaposlenika koji su sudjelovali u ovogodišnjem istraživanju. Poslodavci su, prema tim podacima, božićnicu najčešće isplaćivali u novcu. Tako je navelo 54% ispitanika, koji su u prosjeku dobili 1.324 kuna. Bon za kupovinu, uz novčani iznos, dobilo je 12% ispitanika, a vrijednost bona prosječno je iznosila 535 kuna.
Petina zaposlenika, točnije njih 21%, prošle godine nisu dobili božićnicu, dok je uz božićnicu 7% ispitanika dobilo i "trinaestu plaću", a njih 2% tu je plaću dobilo umjesto božićnice.

Bez poklona za dijete 47 posto zaposlenika
Božićni poklon za maloljetno dijete prošle godine nije dobilo čak 47% ispitanika, a od 53% njih koji su ga ipak dobili, njih 73% dobilo je novac, prosječno 384 kune po djetetu, a njih 27% dobilo je poklon paket ili bon za kupovinu.
Samo bon za kupovinu prošle je godine dobilo 10% ispitanika, a umjesto novca, 3% ispitanika od svog je poslodavca dobilo poklon. Najčešći pokloni bili su purica i vino, rokovnici i razni proizvodi tvrtke.