Novosti

29. 05. 2019.

Veliko iznenađenje iz statistike: BDP u prvom tromjesečju rastao visokih 3,9 posto!

Autor: Goran Litvan

Hrvatsko gospodarstvo u prvom je tromjesečju ove godine raslo 3,9 posto!. Toliko je, naime, prema upravo objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, narastao bruto domaći proizvod u prvom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je BDP rastao 1,8 posto prema prethodnom kvartalu.

 

U prvom kvartalu prošle godine zabilježen je rast od 2,5 posto. Sudeći prema ovogodišnjem visokom rastu u prvom, obično ‘tankom’ kvartalu, a za razliku od dosadašnjih predviđanja, i ovogodišnji rast mogao bi biti veći od lanjskih 2,6 posto.

 

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u prvom tromjesečju 2019. ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Potrošnja je u prvom kvartalu rasla četiri posto (lani 3,5 posto), s tim da su kućanstva potrošila 4,4 posto više, a država 3,1 posto.. Bruto investicije u fikni kapital narasle su čak 11,5 posto (lani 6,1 posto).

 

Izvoz roba rastao je 7,6 posto (lani samo 0,3 posto), a usluga 0,9 posto (lani tri posto). To daje ukupni rast izvoza roba i usluga od 4,6 posto, što je znatno više od lanjskog rasta od 1,3 posto.

 

Na uvoznoj strani statistika je zabilježila rast uvoza roba od 5,9 posto (lani devet posto) i rast uvoza usluga od visokih 16,6 posto (lani pad od 2,8 posto).