Novosti

03. 12. 2017.

Viši minimalac kao božićni dar Vlade Hrvatima: poslodavci za, ali traže dio i za sebe, inače su moguća otpuštanja

SLABA UTJEHA GRAĐANIMA KOJI JEDVA KRPAJU KRAJ S KRAJEM

Ivana Ivanda Rožić

Premijer Andrej Plenković za ponedjeljak je najavio detalje velikog dara građanima Hrvatske uoči Božića. Dao je naslutiti našoj novinarki već jučer da će popustiti sindikatima i povisiti minimalnu plaću radnika

 

(VIJESTI.hr) Minimalna plaća u ovom trenutku u Hrvatsko iznosi 2620,80 kn i među najnižima je u Europi. No, ako to učini poslodavci traže svoje da bi radnike i zadržali.

 

Sanja Zorić iz Zagreba zna kako je na minimalcu. S dvoje djece. U unajmljenom stanu i suprugom koji radi dva, tri posla. Od premijerove najave ne očekuje mnogo.

 

"Mislim da će to biti nešto minimalno, tak da ono - mislim drago mi je radi drugih kojima je svaka kuna dobro došla, ali gle.. Snalazimo se kak znamo pa vidjet ćemo", kazala nam je.

 

Koliko će točno biti povećanje minimalca, premijerAndrej Plenkovićne otkriva. Ali dodaje - kako prevelik broj ljudi živi na rubu siromaštva.

 

"Sada moramo učiniti sve da se to osjeti na svim razinama društva, i zato taj paket mjera bit će bitan u četvrtak", izjavio je u subotu.

 

No, slaba je to utjeha građanima, koji jedva krpaju kraj s krajem.

 

"Ja kao konobarica 1600 kuna imam mirovine, možete si misliti. Kak mogu s time proći. Na kraju bolje prođu oni koji nikad nisu radili nego mi. Bolje da sam sjedila na trgu, nego radila", kazala je Ana.

 

Uz povećanje minimalca na 3609 kuna bruto - sindikati traže i hitne izmjene Zakona jer neki institut minimalca zloupotrebljavaju.

 

"I zapravo radi minimalnu isplatu tako da u tu isplatu uračunava i razne dodatke na prekovremeni rad, noćni rad, rad nedjeljama, blagdanima i svega onoga što bi trebali biti dodaci na plaću", poručuje Krešimir Sever iz Sindikata.

 

Poslodavcima povećanje minimalca ne predstavlja problem, ali traže kompenzacijske mjere.

 

"Trebale bi omogućiti većem dijelu gospodarstva da ne osjete negativne efekte koje je u zadnja 3 mjeseca ova naknada prouzročila kako bi imali mogućnosti isplatiti veće plaće našim djelatnicima. Bez toga, bojim se da ćemo već u prvom kvartalu slijedeće godine osjetiti negativne efekte kod niza poduzetnika", kazao je poduzetnik Denis Čupić.

 

Kad se gleda minimalna bruto plaća,najveća je u Luksemburgu - 15 tisuća kuna. U Bugarskoj, Albaniji i Makedoniji minimalac je manji od 1875 kuna bruto. U Crnoj Gori on je malo više od 2 tisuće kuna, a Turskoj više od 3. Hrvatska sa 3276 kuna u rangu je s Litvom, Latvijom, Češkom, Mađarskom, Slovačkom, Poljskom i Estonijom gdje je ona oko tri i pol tisuće kuna.

 

Svako povećanje - ekonomski analitičari pozdravljaju, samo se nadaju da posljedica toga neće biti zatvaranje radnih mjesta.