Novosti

04. 12. 2006.

VJESNIK: Samo imućni mogu na sud

»Odvjetnici svojim propisima nalažu članovima Komore da žrtvama Domovinskog rata i socijalno ugroženima pružaju besplatnu pravnu pomoć«, kaže tajnik Hrvatske odvjetničke komore Darko Horvat
Jesu li hrvatski odvjetnici preskupi za svoje stranke? Sami odvjetnici kažu da nisu. Sindikati tvrde da je cijena pravne pomoći, zastupanja i obrane prevelika pa zbog toga građani nižeg materijalnog statusa ne mogu pristupiti sudu.
Posljednja rasprava vođena tu temu odvijala se u sjeni zadarskog skandala s odvjetnikom Markom Marinovićem, koji je zahtjevom da mu se isplati honorar od 500.000 kuna probio sve plafone. Hrvatska odvjetnička komora reagirala je brzo: privremeno je oduzela licencu bivšem branitelju Ane Magaš pred Županijskim sudom u Zadru i protiv njega pokrenula diciplinski postupak.

»Odvjetnička komora je u skladu sa svojim zakonskim ovlastima donijela novu tarifu o nagradi i naknadi troškova za rad odvjetnika 18. lipnja 2004. godine. Prije toga tarifa je promijenjena 1996. godine«, kaže Darko Horvat, tajnik Hrvatske odvjetničke komore.
Koncepcija tarife temelji se na mnogostrukosti poslova koje odvjetnik obavlja u interesu stranke. Najvišu cijenu od 500 bodova (a bod iznosi deset kuna), dakle 5000 kuna, odvjetnik naplaćuje stranci za ustavnu tužbu i za postupke pred Vrhovnim sudom.
Tu istu cijenu odvjetnik ima pravo naplatiti stranci u parničnom postupku, ali tih 5000 kuna zapravo je 10 posto vrijednosti spora od 500.000 kuna. Kad se vrijednost spora popne na deset i više milijuna kuna, maksimalna je naknada 100.000 kuna.
Odvjetničke su usluge skupe u kaznenom i prekršajnom popstupku. Ako je u pitanju optuženje za djelo gdje je predviđena kazna zatvora do tri godine, svaki dan rasprave stranku stoji 1000 kuna. Za djela za koja se može dosuditi pet godine zatvora, raspravni dan košta 2000 kuna. Za kaznena optuženja do 10 godina, cijena raspravnog dana je 3000 kuna, a za ona iznad deset godina - 4000 kuna.
»Odvjetnici svojim propisima nalažu članovima Komore da žrtvama Domovinskog rata i socijalno ugroženim osobama u pravnim stvarima pružaju besplatnu pravnu pomoć«, pripominje Horvat. »Socijalno ugrožena je ona osoba čiji mjesečni prihod ne prelazi 2300 kuna. Istina, u nekim slučajevima se i onima koji imaju više od tog iznosa odobrava besplatna pravna pomoć.«
Tajnik HOK-a podsjeća i na zastupanje po službenoj dužnosti. Listu odvjetnika za te poslove ima svaki županijski sud u državi.
»U Zagrebu se više od polovice odvjetnika samo prijavilo na tu listu. U slučaju drugih županijskih sudova, svi odvjetnici s područja nadležnosti tih institucija spremni su zastupati stranke po službenoj dužnosti. Njihova se naknada određuje u skladu s propisima Ministarstva pravosuđa«, kaže Horvat.

Sever: Odvjetničke tarife su previsoke
O cijenama odvjetničkih naknada razgovarali smo i s Krešimirom Severom, predsjednikom Hrvatskih nezavisnih sindikata i čelnikom Gospodarsko-socijalnog vijeća.
• U slučaju Marinović bili ste najotriji kritičar visine odvjetničke tarife. Zašto?
- Zato što je to primjer kako pristup sudu te zaštitu prava i zakonitosti mogu ostvariti samo oni koji imaju novca. Taj golemi iznos pokazao je i posljedice samostalnog tarifiranja odvjetničkih usluga koje bez kontrole provodi Odvjetnička komora.
• Nisam pročitao da ste korigirali svoje mišljenje nakon suspenzije odvjetnika Marinovića i tvrdnje HOK-a da zadarski branitelj nije smio naplatiti više od 170.000 kuna. Zašto?
- Zato što i dalje mislim da su odvjetničke tarife previsoke. Dužnost je Gospodarsko-socijalnog vijeća i svih socijalnih partnera da zajedno s HOK-om pročešljaju odvjetničke tarife i ukažu na visinu tih honorara i njihove posljedice na stanje prava i pravde u zemlji.
• Zašto niste na isti način reagirali i kad je država poskupjela sudske takse da bi smanjila obijesno parničenje?
- Zato što sudovi vrlo brzo mogu osloboditi stranku tih troškova. Postupak tog oslobođenja je selekcioniran i sudac nema mogućnost odbiti osobu koja ne može platiti. No, odvjetnik može takvu stranku jednostavno odbiti i ne zastupati.
Vlado Rajić