Novosti

06. 07. 2006.

VJESNIK: Za glavu u torbi plaća ispod državnog prosjeka

Sindikati upozoravaju da zbog potplaćenosti i teških uvjeta rada zaštitari moraju hitno dobiti kolektivni ugovor
ZAGREB - Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS-a) Krešimir Sever pozvao je u četvrtak poslodavce na hitno donošenje granskoga kolektivnog ugovora za zaštitarsku djelatnost. Sindikalci su, naime, ocijenili da zaštitari rade u neizdrživim uvjetima.
Osim što je potplaćen, zaštitarski posao je u zadnjih nekoliko godina sve opasniji. Nedavno je u jednoj poznatoj tvrtki zabilježeno već treće samoubojstvo zaštitara ove godine.
»Prosječna plaća zaštitara danas iznosi između 2200 i 2500 kuna, a to je čak manje od plaće onih koji osam sati sade maćuhice po gradu«, rekao je Miomir Jačimović, voditelj sektora zaštitarstva u Republičkom sindikatu radnika Hrvatske. U Hrvatskoj ima 17.000 zaštitara s licencom, ali ih nedostaje još 2000.

»Za tako malu plaću ljudi ne žele raditi jedan od najopasnijih poslova«, kaže Jačimović. Sindikalisti tvrde da se sve to događa dok u svijetu iz dana u dan raste promet na zaštitarskim poslovima. Sa 60 milijardi u 2004. godini on se, kažu, vani penje na čak 100 milijardi dolara, dok kod nas zaštitari imaju duplo manju plaću od državnog prosjeka.
»Zaštitarstvo u nas već godinama funkcionira preko jeftine cijene rada. Niču male tvrtke koje s nerealno niskim cijenama ruše svaki oblik konkurencije«, poručuje Sever. Dodaje da je zakonodavac propisao uvjete kako se postaje zaštitar i definirao pravo na nošenje oružja, no ne i kako platiti čovjeka. Problem je i to što zaštitari uvježbavaju gađanje svake tri godine, a i tada ispale samo osam metaka. Zato se traži češća i kvalitetnija obuka te da se svake godine obavljaju psihijatrijska testiranja. [Mile Franičević]

ZAŠTITARI TRAŽE KOLEKTIVNI UGOVOR I VEĆE PLAĆE

ZAGREB, 6. srpnja 2006. (Hina) - U zaštitarsku djelatnost treba uvesti reda i povećati plaće, a cijeli sustav urediti kolektivnim ugovorom, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare Republičkog sindikata radnika hrvatske.
Potaknut jučerašnjim samoubojstvom 22-godišnjeg zaštitara Sokol Marića, koje je treće u posljednjih godinu i pol u toj tvrtki, glavni sindikalni povjerenik Miomir Jačimović rekao je da su posao sa oružjem, noćni rad i mali prihodi, združeni s neriješenim emocionalnim problemima kod kuće, ubojita kombinacija.
Iako je za posao zaštitara potrebna posebna zdravstveno-duševna sposobnost, ona se provjerava tek svake tri godine, umjesto jednom godišnje, smatraju sindikalci.
Na tržištu rada trenutno je između 16.000 i 17.000 zaštitara, a nedostaje ih oko 2.000, ustvrdio je Jačimović. Po njegovim riječima, prosječna plaća zaštitara kreće se od 2.300 do 2.500 kuna. Cijena satnice koju korisnik zaštitarke usluge plaća zaštitarskoj tvrtki je 30 kuna.
Kao konkurencija velikim, uređenim tvrtkama, na tržištu se u zadnje vrijeme pojavljuje sve više malih tvrtki s dumping cijenama, upozorio je čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
Trenutno su bolje plaćeni djelatnici u hortikulturnoj djelatnosti sadnje maćuhica, nego zaštitari, kaže Sever.
Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga zaštitarskih djelatnosti i šest sindikata koji djeluju u zaštitarskoj djelatnosti upravo pregovaraju o Granskom kolektivnom ugovoru zaštitara s kojim bi zaštitari bili bolje
plaćeni nego dosad.