Novosti

04. 12. 2017.

Vlada odlučuje koliku će plaću primati 75.000 ljudi: "Ne znam što da radim, ne možeš više ni živjeti"

RASTE MINIMALAC?

Piše: Ivan Forjan

Minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 2600 kuna, a prima je 75 tisuća građana. Vlada će na sjednici u četvrtak razmotriti iznos minimalca za iduću godinu, što je i dužna napraviti svake godine. Minimalna plaća je najniži mjesečni iznos plaće koji radniku pripada za rad u punom radnom vremenu. Ispod tog iznosa poslodavac plaću ne smije isplaćivati.

(Dnevnik.hr) Gordana Kostelac iz Otočca kaže da njenoj obitelji ne ostane ništa nakon što plate režije i kupe hranu.

 

"Ne možeš više ni živjeti. Više ne znam što da radim, kuda da idem. Da napustim sve, da odem iz Hrvatske", kaže Gordana čiji suprug Ilija radi u pilani i prima minimalac od 2600 kuna. Uz dječji doplatak i socijalnu pomoć koju primaju, prazan hladnjak u njihovom domu čest je prizor. Ilija kaže da njihova djeca nemaju dovoljno, da jedva preživljavaju i krpaju kraj s krajem.

 

U Hrvatskoj za minimalnu plaću radi oko 75 tisuća ljudi. Jedan od njih do nedavno je bio i Stjepan Veršić, koji je s minimalca prešao na mirovinu od 840 kuna.Jedini topli obrok za njega je onaj iz pučke kuhinje.

 

"Od minimalca se nikad nije moglo živjeti. Režije su velike i ako čovjek ne pazi na režije, najviše to proguta", kaže Veršić.

 

 

Kako se određuje minimalna plaća?

 

Na idućoj sjednici Vlada će razmotriti povećanje minimalca za iduću godinu. To je i dužna napraviti, jer svake godine minimalna plaća određuje se na sljedeći način: pomnože se mjesečni prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvoi broj članova prosječnog kućanstva u Hrvatskoj. To se zatim podijeli s omjerom ukupnog broja stanovnika i broja radno aktivnog stanovništva u zemlji.

 

Sindikatisu tako u svojim računicama došli do iznosa od 2887 kuna. "Ljudi su prisiljeni odvajati od jednih stavki da bi mogli podmirivati druge. U pravilu se već, nakon što se odreklo od svega, odjeće, obuće svega drugoga, praktički se odreklo od hrane", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

 

Slovenski minimalac skoro dvostruko veći od hrvatskog

 

Najniži minimalac od zemalja u okruženju određen je u Albaniji te iznosi 1162 kune. Slijedi Srbija s 1337 kuna, Crna Gora s 1447 te Bosna i Hercegovina s 1582 kune.

 

U Mađarskoj je minimalac 200 kuna niži no u Hrvatskoj, a u Sloveniji dvije tisuće kuna veći. Industrije u Hrvatskoj, u kojima je minimalan iznos plaće najzastupljeniji, su drvna, metalna i tekstilna.

 

Nenad Leček iz Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske, kaže su to većinom žene koje su u sektorima koje pokriva taj sindikat u dobi od 45 do 50 godina. "Ne mogu si dozvoliti taj luksuz i reći idemo i mi van. One jednostavno moraju trpjeti tu malu plaću", kaže Leček.

 

Krajnji cilj sindikati su postavili za 2019. godinu. Tada bi se minimalac u Hrvatskoj trebao iznositi polovicu prosječne plaće.