Novosti

28. 08. 2019.

Vlada sutra o referendumu "67 je previše"

Autor: Dajana Šošić/HRT

(HRT) Sindikati su prikupili dovoljno valjanih potpisa za raspisivanje referenduma "67 je previše", pokazala je provjera koju su obavili Državni zavod za statistiku i Ministarstvo uprave. O tome će se sutra očitovati i Vlada, nakon čega se referendumska loptica prebacuje u Hrvatski sabor.

 

Hoće li i biti raspisan referendum protiv mirovinske reforme, moglo bi ovisiti o Ustavnom sudu, ako se Hrvatski sabor odluči referendumsko pitanje poslati na provjeru ustavnosti.

 

Provjera na uzorku od 50.000 potpisa pokazala je - da je prikupljeno dovoljno valjanih potpisa za referendumsku inicijativu "67 je previše".

 

- Državni zavod za statistiku je odredio uzorak tako da je izvršena kontrola potpisa, kazao je ministar uprave Ivan Malenica.

 

Izvješće o prebrojenim potpisima sutra će se naći na dnevnom redu sjednice Vlade.

 

Nakon što Vlada prihvati izvješće Ministarstva uprave - proces se vraća u Hrvatski sabor koji može donijeti odluku o raspisivanju referenduma ili zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

 

- Mudra vlast bi raspisala referendum što prije kako bi predsjednički i izbori za sabor mogli odvijati neometano i provedbe i rezultata referenduma, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

 

Dok resorni ministar traži dijalog sa sindikatima, oni poručuju - prikupljenih 748 tisuća i 624 potpisa građana obvezuju na provođenje referenduma. To će tražiti čak i u slučaju da Vlada odluči izmijeniti dijelove mirovinske reforme koji su sindikatima sporni.