Novosti

17. 02. 2017.

Vlada uvodi trošarine na obnovljive izvore energije

(HRT) Hoće li plin poskupjeti za 20%? Zašto Vlada liberalizira tržište? Može li država, koja većinu plina crpi iz vlastitih izvora, imati socijalnu cijenu tog energenta? Gosti emisije bili su: Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a i bivši ministar gospodarstva; državni tajnik Ante Čikotić; Krešimir Sever, predsjednik NHS-a; Darko Horvatić, komentator HRT-a i Damir Škugor, direktor Službe trgovine prirodnim plinom Ine.

 

Ante Čikotić najavio je uvođenje trošarina na vjetroelektrane. Dogovor na razini cijele Vlade je da se ide u trošarine za obnovljive izvore energije koji su preplaćeni, a cijena električne energije prelila se u džepove pojedinaca. Dodao je kako nisu htjeli ići preko leđa građana.

 

Što se tiče poskupljenja plina, još se ne zna koliko će ono biti. Država ima svoje mehanizme kojima može utjecati da cijena bude što niža, tvrdi Čikotić. Vlada će odluku onajvišoj mogućoj cijeniza kućanstvo donijeti kroz 10 dana. Obećao je da će učiniti sve da se poskupljenje ne prelomi preko leđa građana. Rekao je kako su u tijeku pregovori sa svim igračima na tržištu i da im je zato sada potreban mir i koncentracija.

 

Ugradili smo zaštitne mehanizme u ovaj zakon da građani ne osjete poskupljenje, ponovio je nekoliko puta.

 

Istaknuo je kako Vlada ulaže sve napore u to da osiguraju još jedan dobavni pravac. Naš cilj je LNG, kojim želimo slomiti cijenu plina na niže. Vlada bi za LNG i još neke projekte mogla uskoro dobiti milijardu kuna bespovratno od Europske unije, tvrdi Čikotić.

 

Možete li stvarno reći koliko dugo ćete moći zaštiti građane od poskupljenja? I što će biti sa strujom? Puno toga je ostalo otvoreno, a zakon ide uprimjenu za mjesec dana, rekao je Krešimir Sever.

 

Ivan Vrdoljak uvjeren je da će cijena plina porasti 15 do 20 %, jer je tržište skočilo, a Vlada pokazala neznanje u upravljanju cijelim energetskim sektorom. Nije to sijanje straha, nego samo istina.

 

Domaća proizvodnja plina pokriva oko 55 % tržišta, rekao je Damir Škugor. Događa se prirodni pad proizvodnje prirodnog plina, a činimo sve što možemo da proizvodnja ne bude još manja, tvrdi. Pozdravio je odluku Vlade da liberalizira tržište jer je, kako kaže, tržišno formiranje cijene najbolji model.

 

Čikotić se nadovezao i rekao kako im je Ina partner te da od nje žele izvući maksimum. Imamo velika očekivanja, pogotovo u sljedećem periodu kada preuzimamo Inu opet u naše ruke.

 

Darko Horvatić smatra da je 1. travnja dobro vrijeme za poskupljenje plina jer prestaje sezona grijanja. Dodao je i kako nigdje nije zapisano da mora poskupjeti. Čikotiću je rekao kako je jedini instrument koji Vlada ima u rukama tarifa za transport, što je premali udio da bitime regulirali cijenu.

 

Smatra dakako HEP nije toliko jak da otkupljuje Inu. On bi, da se njega pita, prvo s Inom dogovorio otkup cijele njihove proizvodnje.