Novosti

14. 09. 2006.

Vukelić: Cijena plina i struje dogodine neće rasti

(Poslovni dnevnik) ZAGREB - Ministar gospodarstva Branko Vukelić izjavio je jučer da iduće godine neće biti povećanja cijene prirodnog plina, kao ni povećanja cijena električne energije. Sve naše kalkulacije govore da nema potrebe za povećanjem cijena zemnog plina za 2007., te da nema povećanja cijena ni za HEP, kazao je Vukelić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekt Inteligentna energija u Europi.
Ministar Vukelić je također istaknuo kako je učinjeno sve da tijekom ovogodišnje sezone grijanja ne bude problema s opskrbom prirodnim plinom.

Vukelić je također najavio da će Ministarstvo početkom listopada krenuti s projektom poticanja veće potrošnje ukapljenog naftnog plina (UNP), te raznim oblicima potpora poticati građane i ustanove da umjesto loživog ulja rabe UNP. Najavio je i cjelovit plan potpora i olakšica za korištenje obnovljivih izvora, primjerice solarne energije, kampanju energetske učinkovitosti u kućanstvima, kao i pilot-projekt energetske efikasnosti u seoskim domaćinstvima i mogućnosti korištenja biomase i biopolina, te podsjetio da investitori najveći interes pokazuju za vjetroelektrane. Udio obnovljivih izvora u Hrvatskoj je oko 0,5 posto, a namjera je u idućih četiri, pet godina taj udio udesetorostručiti, doći do udjela od 5 ili 5,5 posto, kazao je Vukelić. Stoga je za Hrvatsku važno i sudjelovanje u programu Inteligentna energija u Europi, višegodišnjem projektu EU koji se odnosi na učinkovitije korištenje energije i obnovljive izvore. Hrvatska u tom programu sudjeluje od ožujka ove godine i hrvatske tvrtke, te lokalne i regionalne jedinice mogu sudjelovati na zadnjem natječaju u programskom razdoblju 2003. - 2006. Ukupno je na raspolaganju 48,1 milijun eura za zemlje EU i još šest država koje nisu članice, među kojima je i Hrvatska, a sufinancirat će se projekti unapređenja energetske učinkovitosti, suradnja zemalja u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti itd. (H)