Novosti

12. 11. 2019.

Započeo štrajk za kolektivni ugovor u PZC Varaždinu

NIZ PROBLEMA

O stanju socijalnog dijaloga u PZC Varaždinu govori i činjenica da je predsjedniku štrajkaškog odbora i Nezavisnog cestarskog sindikata Mijatu Staniću Uprava jutros zabranila ulaz u stacionar Motičnjak u Varaždinu

(VČERNJI LIST) Jutros u 7 sati Nezavisni cestarski sindikat započeo je štrajk u PZC Varaždinu.

 

Radnici PZC Varaždina štrajkaju za kolektivni ugovor kojim Nezavisni cestarski sindikat želi riješiti dugogodišnje probleme, prije svega krajnjeneuređenog radnog vremena(rasporeda rada, preraspodjele radnog vremena i prekovremenog rada) te niskih materijalnih prava radnika, u koja spadaju plaće (uređenje visine osnovice i koeficijenata), dodaci na plaću, troškovi prijevoza, toplog obroka, božićnice, regresa i dr.

 

Štrajk koji je jutros započeo posljedica je višemjesečnog izbjegavanja poslodavca da u dobroj vjeri uđe u proces uređenja odnosa putemkolektivnih pregovora. Podsjećamo, nakon održanih pet sastanaka pregovaračkih odbora, poslodavac je slomio druga dva sindikata prisutna u pregovorima i odbio nastaviti pregovarati o prijedlogu Kolektivnog ugovora koji je Nezavisni cestarski sindikat sastavio u dogovoru s radnicima i ostalim sindikatima i na temelju kojeg su pregovori bili započeli.

 

Nakon što su druga dva sindikata prisutna u firmi s poslodavcem potpisala kolektivni ugovor bez znanja ipristanka radnikate time izdala radničke interese, Nezavisnom cestarskom sindikatu kao trenutno najbrojnijem sindikatu u PZC Varaždinu nije preostalo drugo doli najaviti i provestištrajk.

 

Nakon najave štrajka Nezavisnog cestarskog sindikata, poslodavac je po terenu počeo organizirati skupove radnika kojima je vršio pritisak na radnike da odustanu od štrajka i da se iščlane iz NCS-a. O stanju socijalnog dijaloga u PZC Varaždinu govori i činjenica da je predsjedniku štrajkaškog odbora i Nezavisnog cestarskog sindikataMijatu StanićuUprava jutros zabranila ulaz u stacionar Motičnjak u Varaždinu, na što je reagirala i sindikalna središnjica Nezavisni hrvatski sindikati. Budući da je štrajk koji provodimo zakonit pritisak na poslodavca zajamčen Zakonom o radu, Ustavom Republike Hrvatske i međunarodnim konvencijama, najavljujemo podizanje kaznenih prijava protiv svih koji vrše ili će vršiti pritisak na štrajkaški odbor i radnike koji sudjeluju u štrajku.

 

Unatoč pritiscima, zadovoljni smo odazivom radnika budući da u štrajku sudjeluju pretežno radnici zaposleni u proizvodnji koje problemi neuređenog radnog vremena iniskih materijalnih pravanajviše pogađaju. Dajemo punu potporu radnicima u štrajku i pozivamo i one radnike koji se još nisu priključili da to učine jer jedino zajednički možemo pokušati urediti odnose u firmi, izboriti bolja prava za sve radnike PZC Varaždina, ali i dokazati da je solidarnost moguća i da se borba za radnička prava isplati.