Novosti

30. 08. 2017.

Zaustaviti nepravedni jaz između plaća u istočnim i zapadnim zemljama EU

www.etuc.org – Temeljem danas objavljenog istraživanje Europskog sindikalnog instituta (ETUI) radnici u istočnim zemljama EU zarađuju dvostruko manje od prosječne plaće radnika u zapadnim članicama EU-a, koje su Uniji pristupile prije 2004.

Radnici u deset istočnih država članica Europske unije zarađuju od 42 posto plaća na zapadu (u Estoniji), do manje od 18 posto (u Bugarskoj).

Samo u Sloveniji radnici zarađuju više od polovice, gdje plaće iznose oko 60 posto prosjeka EU 15.


Razlika u plaćama između istoka i zapada EU smanjivala se krajem 90-tih i dobrim dijelom 2000-tih, no napredak je zaustavljen ekonomskom krizom koja je počela 2008. godine. U šest od 11 istočnih država članica razlike u plaćama su sepovećale  od 2008. do 2016. godine.


Najdramatičniji pad zabilježen je u Hrvatskoj gdje su plaće pale s 43 na 37 posto prosjeka zapadne Europe, a u Mađarskoj sa 35 na 28 posto. Pad plaća zabilježen je i u Poljskoj, Rumunjskoj, Češkoj i Sloveniji.


„Razlike u plaćama između istoka i zapada EU šokantno su velike“ upozorila je konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC) Esther Lynch te je dodala „kako su one rezultat izrabljivanja radnika u zemljama u kojima su sindikati i kolektivno pregovaranje slabi“.

 
“Za vrijeme krize, na istoku Europske unije zamrzavanja i snižavanja plaća bila su raširenija, a povećanja plaća manja jer su se poslodavci mogli lakše s time provući. Naravno, razlike u produktivnosti i troškovima života znače da plaće neće biti iste, no to ne objašnjava tako velike razlike u plaćama. Radnici u istočnoj EU trebaju povećanje plaća koje je veće od inflacije i rasta produktivnosti kako bi se nadoknadilo prijašnje izrabljivanje. EU i nacionalne vlade trebale bi poticati kolektivno pregovaranje i snažne sindikate i organizacije poslodavaca. Multinacionalne kompanije na istoku EU-a trebaju isplaćivati pravednije plaće te poštivati pravo svojih radnika na kolektivno pregovaranje. Mnoge od tih kompanija jako su dobre u poštivanju sindikalnih prava u svojim matičnim zemljama, ali to nije slučaj u njihovim podružnicama na istoku EU-a. Potrebno je i povećanje minimalnih plaća kako bi se osigurao prag dostojanstva i općenito potaknuo rast plaća.“


ETUC zahtijeva povećanje minimalne plaće na barem 60 posto medijana te njeno podizanje na razinu od koje se može pristojno živjeti.  

 

Više - https://www.etuc.org/press/eu-east-west-wage-gap-huge-and-got-bigger#.WabDROlLeM8