Novosti

16. 09. 2017.

Završna konferencija projekta o europskim radničkim vijećima

NHS - U organizaciji NSZZ „Solidarność“ od 12. do 14. rujna 2017. godine u Varšavi je održana završna konferencija projekta „Europska radnička vijeća kao platforma za primjenu transnacionalnih kolektivnih ugovora“ te četvrti (posljednji) sastanak stručne skupine ovoga projekta financiranog iz sredstava EU čiji je nositelj poljska nacionalna sindikalna središnjica Solidarnosc (Projekt VS/2015/0405)

U Projektu je, kao predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, aktivno sudjelovao Igor Samardžija iz Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske (Sindikalna podružnica Zagrebačka banka) koji je ujedno i član Europskog radničkog vijeća UniCredit-a.

 

U sklopu projekta predstavnici svake zemlje sudionice projekta (Hrvatska, Poljska, Italija, Rumunjska, i Velika Britanija) izradili su izvještaje (analize) transnacionalnih kolektivnih ugovora ili ugovora/sporazuma sklopljenih između uprave multinacionalne kompanije i radnika/europskog radničkog vijeća (13 izvještaja iz 5 država).

 

 

 

Analizirani su ugovoru sklopljeni u sljedećim multinacionalnim kompanijama:

 

-          UniCredit (Hrvatska, Rumunjska);

-          Wirlpool, Ferrero i Inditex (Italija);

-          Alstom, Pernod Ricard i Suez Environment (Poljska);

-          ArcelorMittal i Carrefour (Rumunjska) te

-          EDF, Sodexo i Unilever (Velika Britanija).

 

Kao primjer takvog ugovora iz Hrvatske predstavljene su Zajedničke izjave sklopljene između Uprave UniCredit (čija je članica Zagrebačka banka d.d.) i Europskog radničkog vijeća UniCredit-a s posebnim osvrtom na posljednju Zajedničku izjavu o odgovornoj prodaji. Zajednička Izjava o odgovornoj prodaji na razini UniCredit-a potpisana je 27. svibnja 2015. godine, a na temelju koje su dana 22. travnja 2016. godine članovi Uprave Zagrebačke banke d.d. (ZABA) i Glavni sindikalni povjerenik, koji je preuzeo ulogu radničkog vijeća, potpisali Zajedničku izjava o odgovornoj prodaji za ZABU.

Analiza iz Hrvatske ocijenjena je najsveobuhvatnijim.

Na završnoj su konferenciji predstavljeni rezultati Projekta, a uskoro se očekuje i javna objava rezultata i provedene analize.

Na konferenciji je navedeno da je potrebno unaprijediti proces informiranja i primjene multinacionalnih kolektivnih ugovora unutar kompanija, kao i proces međusobne komunikacije i razmjene iskustva između članova europskih radničkih vijeća na razini pojedine grane djelatnosti /države.

 

Način primjene multinacionalnih kolektivnih ugovore nije moguće detaljno zakonski propisati budući da je sklapanje ugovora dobrovoljno (između Uprava kompanija, sindikata, međunarodnih sindikalnih federacija i/ili europskih radničkih vijeća) i odnosi se na kompanije (radnike) iz više država koje nisu samo članice Europske unije. Prema tome, nadzor nad primjenom sklopljenih ugovora isključivo je na ugovornim stranama. IS