Novosti

16. 09. 2019.

Završna konferencija Projekta ''Zaštita na radu - prilika i izazov u socijalnom dijalogu''

U Slavonskom Brodu je u petak 16. rujna 2019. godine održana Završna konferencija Projekta ''Zaštita na radu – prilika i izazov u socijalnom dijalogu''.
Tijekom 18 mjeseci trajanja Projekta (od 29. ožujka 2018. godine do 28. rujna 2019. godine) provedeno je istraživanje o stanju zaštite zdravlja i sigurnosti na radu na području Slavonije, Baranje i Srijema kojim je istražena kvaliteta socijalnog dijaloga u provedbi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu na uzorku od 239 sudionika, izdana je publikacija s rezultatima i zaključcima istraživanja i priručnik za praktičan rad povjerenika radnika za zaštitu na radu, održane su 22 edukacijske radionice i Okrugli stol na kojem smo kroz 4 tematske cjeline razmijeniti iskustva i najbolje prakse za kvalitetniji i snažniji dijalog o pitanjima važnim za zdravlje i sigurnost radnica i radnika.

  

Provedbom Projekta istražili smo kvalitetu socijalnog dijaloga u provedbi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu i ojačali razmjenu iskustava i najboljih praksi za kvalitetniji i snažniji socijalni dijalog po pitanjima važnim za zdravlje i sigurnost radnika, kojim aktivnostima smo:

(i) poboljšali interne kapacitete i stručnost u području partnerstva i socijalnog dijaloga socijalnih partnera;

(ii) unaprijedili znanja i vještine 197 sudionica važnih za osnaženje socijalnog dijaloga iz zaštite zdravlja i sigurnosti, od kojih su 66 (33,50%) članovi sindikata udruženih u NHS i 131 (66,50%) radnik zaposlen u članicama Hrvatske udruge poslodavca;

(iii) stvorili nužne stručne kapacitete za pokretanje ''Škole socijalnog dijaloga'' kao nastavka ovog Projekta.

 

Nositelj Projekta je Nezavisni sindikat radnika u proizvodnji hrane i pića, a partneri u Projektu su Brodsko-posavska županija, Hrvatska udruga poslodavaca, Nezavisni hrvatski sindikati, Nezavisni sindikat »Socijalna pravda« i Požeško-slavonska županija.

 

Ukupna vrijednost Projekta, sufinanciranog u 100% iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, iznosi 962.917,90 kuna.