Novosti

26. 04. 2012.

Željeznica u stečaju ostat će bez vrijedne imovine

Zbog dugogodišnjeg zapuštanja željezničkih pruga, društva koja su osnovana radi gradnje i održavanja pruga, našla su se u teškoj poslovnoj situaciji

SINDIKAT HRVATSKIH ŽELJEZNICA PROTIVI SE STEČAJU TVRTKI KĆERI INFRASTRUKTURE

Sindikat je odlučan spriječiti nanošenje još veće štete, do čega bi došlo gubitkom imovine u stečajnom postupku

(GLAS SLAVONIJE) ZAGREB - Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) uputio je pismo HŽ Holdingu te tvrtkama Infrastruktura i Vuča vlakova tražeći zaštitu imovine tvrtki kćeri Infrastrukture Remont i održavanju pruga i PRO-REG. Ta dva poduzeća, prema najavama iz Infrastrukture, trebala bi ići u stečaj jer su njihove obveze premašile temeljni kapital, a Infrastruktura bi pritom preuzela dio radnika.

SHŽ podupire namjeru da se djelatnosti tih poduzeća organiziraju u sklopu HŽ Infrastrukture jer se dosadašnji način organiziranja kroz kćerinska društva pokazao kao promašaj. Međutim, protivi se namjeri da se preustroj obavi stečajem Remonta i održavanja pruga, kao i PRO-REG-a.

 

- Naime, stečajnim postupkom HŽ Infrastruktura i HŽ Vuča vlakova ostat će bez vrijedne imovine tih društava, kao što su vagoni za smještaj terenskih radnika, pružna vozila, dio mehanizacije, pogon za zavarivanje tračnica i izradu skretnica. Istovremeno, kad je u pitanju Remont i održavanje pruga, dugovi tog društva prema dobavljačima namireni su iz kredita kojem je HŽ Infrastruktura sudužnik jamac, pa će ga ionako morati otplatiti. Ostatak dugova većinom je interni dug unutar HŽ Holding grupe i nema smisla rješavati ga stečajnim postupkom. Dakle, gubitak imovine stečajem mnogo je veći od 'uštede' neplaćanja dobavljača - navodi se u pismu što ga potpisuje Ivan Forgač, predsjednik SHŽ-a. Sindikat dodaje i kako nije upoznat s dugovanjima PRO-REG-a, ali napominje kako je prije odluke o sudbini tog poduzeća potrebno izraditi detaljnu analizu. Sindikat upozorava kako je odlučan spriječiti nanošenje još veće štete, do čega bi došlo gubitkom imovine u stečajnom postupku, te će u tom cilju poduzeti sve raspoložive mjere.

 

Radi zaštite imovine HŽ Infrastrukture u društvu Remont i održavanje pruga, SHŽ traži da se organiziranje djelatnosti tog društva unutar Infrastrukture provede klasičnim pripajanjem. Podsjeća i da su se zbog dugogodišnjeg zapuštanja željezničkih pruga, društva koja su osnovana radi gradnje i održavanja pruga, našla u teškoj poslovnoj situaciji.

Gabrijela GALIĆ

 

1.200 radnih mjesta namjerava ukinuti HŽ Infrastruktura

 

Za zbrinjavanje viška 650 radnika NEMA NOVCA

 

Direktor Infrastrukture Darko Peričić u medijima je najavio da će do kraja godine zbrinuti 650 radnika te izrazio nadu da otpuštanja većeg od tog neće biti. Za zbrinjavanje radnika u Infrastrukturi koja zapošljava oko sedam tisuća radnika novca nema. Proteklih godina sredstva za zbrinjavanje radnika u Infrastrukturi osiguravana su proračunom, no ove godine novac za to nije predviđen, a samo poduzeće iz vlastitih prihoda ne može financirati zbrinjavanje viška radnika.