Novosti

12. 04. 2020.

Žena se na Facebooku požalila jer mora raditi na Uskrs, firma joj je dala otkaz. Sada se oglasio Ustavni sud

POLITIKA & KRIMINAL

Ustavni sud je srušio presudu Vrhovnog. Kažu da je radnica imala pravo slobodno kritizirati poslodavca

ANA RAIĆ KNEŽEVIĆ

(Telegram.hr) Radnica iz okolice Varaždina dokazala je kako joj je tvrtka Boxmark Leather d.o.o. nezakonito dala otkaz jer se na Facebooku požalila što mora raditi na Uskrs.

 

Ustavni sud Republike Hrvatske u presudi kojom je primijenio praksu Europskog suda za ljudska prava, zaključio je da joj je povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja.

 

Otkaz zbog objave na Facebooku, prema stavu Ustavnog suda, uopće nije bio primjerena sankcija. Slučaj je vraćen na ponovno odlučivanje Vrhovnom sudu RH.

 

 

SPORNI STATUS RADNICE NA FACEBOOKU

 

Epilog je to slučaja koji se dogodio prije točno pet godina. Tada je, 7. travnja 2015., upravu tvrtke Boxmark Leather d.o.o. netko anonimno obavijestio da je njihova radnica, četiri dana nakon što joj je priopćeno da će morati raditi na dan državnog blagdana Uskrsa, na svom Facebook profilu objavila status u kojem se požalila na takvu odluku poslodavca.

 

Napisala je: “Tražim zainteresiranu žensku osobu tijekom ovog vikenda, dakle velike subote i samog Uskrsa za obavljanje svih poslova u kući što uključuje i odlazak na misu na Uskrs s mojom obitelji pošto ja radim u Boxmarku u subotu i nedjelju popodne. Ipak si s tom plaćom mogu to priuštiti.”

 

 

JE LI NARUŠILA UGLED FIRME U KOJOJ JE RADILA?

 

Status je objavila javno, tako da su ga mogli vidjeti svi korisnici Facebooka, a ne isključivo njezini prijatelji. Ipak, oni koji su komentirali mahom su bili njezini kolege s posla. Ona sama također je napisala još par komentara: “…svakako katastrofa! Mi pojedinci očito nismo ljudi nego njihove mašine…”, te “debilana na kvadrat”.

 

Zbog toga joj je uprava Boxmarka 20. travnja 2015. raskinula ugovor o radu zaključivši kako je nanijela štetu ugledu firme. Već 1. lipnja 2015. radnica podnosi tužbu u kojoj traži od suda da utvrdi kako je otkaz koji je dobila nezakonit.

 

 

KRONOLOGIJA SUDSKIH PROCESA ZBOG OTKAZA

 

Nepravomoćnom presudom njezina tužba je prihvaćena. Sud ocjenjuje kako je otkaz bio prestroga mjera, jer se radilo o zaposlenici koja do tada nije imala nikakvih problema na poslu. Nije, kaže sud, blatila firmu Boxmark Leather već je samo iskazala svoje nezadovoljstvo.

 

No, uprava Boxmarka ulaže žalbu uvjerena da je otkaz ipak bio opravdan. Gube spor i na drugostupanjskom sudu koji također smatra kako su svoju radnicu morali kazniti puno blaže. Otkaz se, naglašava se u drugostupanjskoj presudi, daje samo u slučaju kada doista više nema nikakve mogućnosti da radnik ostane raditi kod istog poslodavca.

 

 

VRHOVNI SUD IMA SASVIM DRUGAČIJI STAV

 

Budući da se radilo o sporu zbog nezakonitog otkaza, u Boxmarku koriste mogućnost i traže reviziju pravomoćne presude od Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Upravo taj sud u tom trenutku donosi potpuno drugačiju presudu i odlučuje u korist Boxmark Leathera.

 

Vrhovni suci daju za pravo poslodavcu da ocijeni koliko je teška povreda radnog odnosa što ju je počinio neki radnik. Za ono što je napravila gospođa iz okolice Varaždina tvrde da je doista bilo nedopustivo, jer je, eto, iskoristila moćni medij poput Facebooka da izrazi svoje nezadovoljstvo time što je morala raditi na Uskrs.

 

Smatraju da je smjela biti nezadovoljna što mora raditi na blagdan, ali je to trebala rješavati preko predstavnika radnika u firmi, a ne na Facebooku pokrenuti raspravo o radu u Boxmark Leatheru u kojoj su korišteni i neprimjereni komentari. Zato potvrđuju otkaz radnici iz okolice Varaždina.

 

 

‘SLOBODA IZRAŽAVANJA USTAVNO JE PRAVO’

 

Nakon ove odluke ona se obraća Ustavnom sudu RH. Ovih dana, dakle gotovo pet godina nakon sporne objave na društvenoj mreži stiže nova sudska odluka – radnica je smjela izraziti svoje nezadovoljstvo na Facebooku jer je to njezino pravo na slobodno izražavanje.

 

Ustavni suci ocijenili su kako se nije radilo o uvredama na račun poslodavca, već samo kritici njegovog rada. Osim toga, u odluci Ustavnog suda primjećuje se kako su njezinu objavu komentirali uglavnom zaposlenici Boxmark Leathera, a postojao je i opravdani javni interes da se o toj temi, dakle radu na blagdan Uskrsa, raspravlja.