Novosti

18. 03. 2017.

Život u Hrvatskoj sve skuplji: "Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati''

OD HRANE DO PRIJEVOZA

Piše: Ivan Forjan

Život u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana sve je skuplji.

(Dnevnik.hr) Zavod za statistiku objavio je podatke prema kojima su narasle cijene gotovo svega - od hrane do prijevoza. I dok sindikati strahuju, stručnjaci smiruju i poručuju - blagi rast cijena pozitivno će se odraziti na ukupnu ekonomsku sliku.

 

I građani osjete da su cijene sve veće i veće.

 

"Kompletno voće, povrće, u svakom slučaju, a sve ostalo potiho da se o tome uopće ne govori", kaže gospođa Mirjana. Gospođa Branka kaže da su skuplje režije.

 

"Penzije sve manje, cijene sve više, i to je tako", kaže Mirjana.

 

Zbog visokih cijena Zadrani - ironični.

 

"Ja mislim da je sve pojeftinilo, i da mi idemo užasno naprijed!", kaže tako Zadranka Ana.

 

A da je sve skuplje potvrđuju ipodaci Zavoda za statistiku.U veljači su cijene na godišnjoj razini narasle za 1,4 posto, što je najveći skok od kolovoza 2013. Najviše su rasle cijene goriva, 16,3 posto, potom prijevoza 7,3 posto, restorana i hotela 3,8 posto, hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 3,4 posto, a duhan i alkohol za 2,3 posto.

 

"Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati. S jedne strane zbog osjetnog poskupljenja hrane i pića, s druge strane zbog poskupljenja goriva, jer sredstva koja su ljudi prenamjenjivali zbog jeftinijeg goriva za potrošnju na nešto drugo, sada će potrošiti na gorivo i neće imati raspoloživih sredstava za neku drugu potrošnju", smatra Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati).

 

 

Ekonomisti: Blaga inflacija dobra je stvar

 

Ipak, ekonomisti smatraju da je blaga inflacija, odnosno rast cijena, dobra stvar, jer u suprotnom -ekonomija stoji. Također, zbog porezne reforme rasle su plaće, a potrošnja ionako raste već 29 mjeseci zaredom.

 

"Čim imamo inflaciju, nemamo razloga zbog čega bi odugovlačili s kupnjama, pogotovo ovih roba kojima su veće vrijednosti, što onda automatski još dodatno zagrijava ekonomsku aktivnost, sad je samo pitanje kolika je ta inflacija da je dovoljno umjerena da se ekonomija ne pregrije", kaže Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

 

Prema analizama Instituta, blagi rast cijena neće se negativno odraziti na pozitivne i stabilne gospodarske trendove.