Novosti

23. 05. 2020.

24. svibnja - 30 godina kontinuiteta sindikalnog djelovanja

HST - Hrvatski sindikat telekomunikacija obilježava 30 godina kontinuiteta sindikalnog djelovanja u Republici Hrvatskoj u zaštiti prava i interesa radnika informacijsko-telekomunikacije djelatnosti.

Kao što je intenzivno nastajala i mijenjala se ICT djelatnost, isto tako intenzivno se mijenjao i HST, sindikat koji danas zastupa radnike poslodavaca koji obavljaju ICT-informacijsko-komunikacijsku i telekomunikacijsku djelatnost u Hrvatskoj.

 

HST je pravni sljednik sindikata koji početak sindikalnog djelovanja radnika telekom sektora u Republici Hrvatskoj vežu za 24. svibnja 1990. kada se osniva RSRHPT - Republički sindikat radnika hrvatske pošte i telekomunikacija.

 

Od 7. lipnja 1994. dio članstva udružuje se i nastavlja rad pod imenom HSPT - Hrvatski sindikat pošte i telekomunikacija.

 

Ubrzo nakon što je Zakonom o razdvajanju HPT-a razdvojena djelatnost pošte i djelatnost telekomunikacija i HSPT je odlučio pratiti promjene, pa smo 12.svibnja 2002. godine zajednički donijeli odluku o razdvajanju naHSP-Hrvatski sindikat pošte i HST-hrvatski sindikat telekomunikacija.

 

Od sindikata jedne kompanije Hrvatskog Telekoma, HST je prerastao u sindikat ICT djelatnostii danas čini mrežu članova, radnike u kompanijama A1 Hrvatska, Combis, Ericsson Nikola Tesla servisi, Hrvatski Telekom, Iskon, IN2, Optima Telekom, Tele2, Transcom.

 

Mnogo je časnih ljudi koji su se nesebično stavili u službu izgradnje jake i stabilne sindikalne organizacije. Na putu od porođajnih muka i povoja do današnje pozicije respektabilnog socijalnog partnera, nizale su se brojne prepreke koje su premošćene dugogodišnjim upornim radom i odricanjem angažiranih članova.

 

Nastavljamo rasti i razvijati se, učimo kako bismo bili spremniji zaštiti radna i materijalna prava radnika.