Novosti

24. 08. 2015.

'Ako poslodavac krši zakon, naplata ide iz njegove imovine'

Prema novom zakonu u stečaj će tvrtke koje tri mjeseca nisu radnicima isplatile plaće. Radnička potraživanja jesu prioritet u naplati, kaže ministar pravosuđa

(24sata) Početkom rujna na snagu stupa novi zakon o stečaju. Prema njemu će sve tvrtke koje nisu radnicima tri mjeseca isplatile plaće otići u stečaj.

 

- Radnici imaju apsolutno jamstvo za tri minimalne plaće, od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja, što je puno više nego što mnogi od njih sada dobivaju. 

 

Radnička potraživanja jesu prioritet u naplati, ako ima imovine, a s brzinom postupka omogućujemo nastavak poslovanja i da će dobivati plaće - rekao jeministar pravosuđa Orsat MiljenićzaNovuTV.Na pitanje što će biti s poslodavcima koji su iz tvrtki izvlačili novac, Miljenić je rekao:

 

- Moramo biti svjesni da je legitimno ne uspjeti. Dobar dio poslodavaca je jednostavno krenuo u poslovni pothvat i nije uspio. No, ima onih koji su to zloupotrijebili, koji su sebi nezakonito izvlačili imovinu i sada ne plaćaju svojim vjerovnicima koji opet ne mogu platiti svojim radnicima i tako idemo u krug. Dajemo mogućnost za naplatu iz imovine takvih poslodavaca, dakle moći će se ići na njihovu osobnu imovinu ako su prekršili određena zakonska pravila.