Novosti

02. 11. 2006.

Barušić: ukinite GSV!

GRAD PONOVNO IGNORIRA SOCIJALNE PARTNERE
(NOVI LIST) ZAGREB – Gospradarsko– socijalno vijeće (GSV) ni o čemu ne odlučuje, mi smo fikus i jalovi debatni klub, zaključio je predsjednik zagrebačkog GSV-a Zdravko Barušić, nakon što ni prekjučer na sastanku s predstavnicima Poglavarstva koje je predvodio gradonačelnik Bandić, nije pokrenuta rasprava o smanjenju gradskog prireza. Iako bi GSV trebao imati savjetodavnu ulogu gradskoj vlasti kod poskupljenja komunalnih usluga i, općenito, u kreiranju zagrebačke socijalne i porezne politike, Batušić tvrdi da bi zbog sastančenja koje ne vodi nikakvim konkretnim zaključcima, zagrebački GSV trebalo raspustiti.

– Ovdje nema ni govora o socijalnom partnerstvu. Grad zadovoljava činjenica da GSV postoji i sastane se jednom u pola godine, a mjesecima ne uspijevamo staviti smanjenje prireza kao točku dnevnog reda iako će se uskoro donijeti gradski proračun za narednu godinu, kaže Barušić.
Zbog sličnih razloga iz GSV-a je svojedobno istupio istaknuti sindikalist Mario Iveković koji je bezuspješno upozoravao na gradonačelnikovo ignoriranje GSV kao savjetodavnog tijela.
Sindikalni predstavnici u GSV-u duže vrijeme inzistiraju da se smanji gradski prirez od 18 posto, a gradskoj bi vlasti taj ustupak znatno srezao proračunska sredstava. Zagrepčani uplaćuju uvjerljivo najviše prirez u zemlji. B. Z.