Novosti

07. 01. 2020.

Bill Gates: Bogati bi morali plaćati puno veće poreze!

BORI SE ZA RAVNOPRAVNOST

AUTOR Marina Šunjerga

Unatoč tome što je dao nekoliko milijardi dolara za borbu protiv siromaštva i poboljšanje obrazovanja i zdravstvenog sustava za siromašne, njegovo se bogatstvo u deset godina, do kraja 2019., udvostručilo

 

(VEČERNJI LIST) Drugi po bogatstvu čovjek svijeta Bill Gates ponovio je svoj apel svim državama da jače oporezuju najbogatije ljude kako bi došlo do veće distribucije i pravednijeg društva.

 

Vlasnik Microsofta, poznat i kao jedan od najvećih filantropa na svijetu, i ovu je godinu završio s većim bogatstvom nego što ju je započeo zahvaljujući rastu vrijednosti dionica njegove kompanije, ali i povoljnom poreznom režimu po kojem kapital nije dovoljno oporezovan. Na početku 2010. Gatesovo bogatstvo procijenjeno je na 50 milijardi dolara, a unatoč tome što je dao nekoliko milijardi dolara za borbu protiv siromaštva i poboljšanje obrazovanja i zdravstvenog sustava za siromašne, njegovo se bogatstvo u deset godina, do kraja 2019., udvostručilo.

 

“Zakonodavci u SAD-u trebali bi povećati poreze na nekretnine i znatno podići stope po kojima se oporezuje kapitalna dobit kako bi se opterećenje približilo poreznom teretu na prihode od rada”, napisao je Gates u svom blogu te dodao da osjeća kako je puno više nagrađen za svoj rad nego mnogi koji spajaju kraj s krajem te da zato vjeruje da bogati ljudi trebaju plaćati znatno veće poreze.