Novosti

04. 03. 2014.

Dogovoren nastavak pregovora o izmjenama ZOR-a

(HRT) Vlada je prihvatila prijedlog socijalnih partnera da se pregovori o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), koji je u Hrvatskom saboru prošao prvo čitanje, nastave na bipartitnoj razini, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakonsastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Socijalni partneri su suglasni da će na bipartitnoj razini (sindikati i poslodavci) razgovarati o spornim pitanjima kao što su radno vrijeme, agencije za privremeno zapošljavanje, otkazivanje ugovora o radu te ostalim otvorenim pitanjima, kaže se u zaključcima podijeljenim novinarima nakon sastanka.

 

Slijedeći tripartitni sastanak održat će se u utorak, 18. ožujka, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a sva pitanja u vezi s prijedlogom novog ZOR-a, koja sadržajno nisu njegov dio, dogovarat će se naknadno.

 

Mrsić je izrazio zadovoljstvo sastankom koji je održan nakon žestokih sukoba oko novog ZOR-a sa sindikatima, koji su organizirali dvosatni štrajk solidarnosti i prosvjed pred Hrvatskim saborom, te je ocijenio da surazgovori bili dobri i konstruktivni.

 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da sindikati, kao i u završenom prvom poluvremenu oko ZOR-a u Hrvatskom saboru, pristupaju u dobroj vjeri rješavanju problema argumentima za stolom. Hoće li i drugo poluvrijeme završiti dobrom voljom i vjerom, vrijeme će pokazati, a mi ćemo dati svoj maksimum. Ako ne, prvo poluvrijeme pokazalo je da se može i drugačije raditi, rekao je Novosel aludirajući na prosvjede i štrajkove.

 

Drago mi je da počinjemo konkretne pregovore socijalnih partnera u dobroj vjeri oko esencijalnog zakona. Vremena nema puno do 18. ožujka, kada ćemo imati idući sastanak, rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

 

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izrazio je zadovoljstvo jer su sindikati dobili što su tražili i očekivali od sastanka. Bit će dovoljno vremena za nastavak pregovora, jer nismo u stisci i moći ćemo sami odrediti potrebno vrijeme. Vrijemedo 18. ožujka smo odredili za bipartitne razgovore između sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca, kako bismo ključne teme probali riješiti sa njima, nakon toga krećemo ponovno u tripartitne razgovore onoliko koliko bude potrebno. U idućem razdoblju mogu se otvoriti i neke druge teme, sve ostaje otvoreno za pregovore. Danas nismo pregovarali o pojedinim institutima, već će se to učiniti u idućem razdoblju, rekao je Sever.

 

Dodao jekakoVlada neće uputiti prijedlog izmjena ZOR-a u drugo čitanje dok traju pregovori. To je razdoblje koje nam treba za ozbiljne pregovore, a na to se obvezao i ministar, istaknuo je Sever.