Novosti

02. 11. 2006.

Drugi dan rada Osnivačkog kongresa Međunarodne konfederacije sindikata u Beču

(NHS, ITUC) Drugi dan rada Osnivačkog kongresa Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) u Beču obilježila je rasprava sindikata o globalizaciji. U svom izlaganju na temu „Globalizacija ili kaos – globalne institucije“ Juan Somavia, glavni direktor Međunarodne organizacije rada (MOR), izjavio je kako „sadašnji oblik globalizacije nije neizbježan jer globalizaciju oblikuju izbori ljudi i zbog toga može biti promijenjena. Politike financijskih tržišta, trgovine i tržišta rada mogu se mijenjati ukoliko vidimo kako ne rade na najbolji način. Do sada su nam govorili kako treba liberalizirati tržišta i privatizirati državu pa ćemo imati gospodarski rast i nova radna mjesta. No svaki dan vidimo kako to ne funkcionira. S dobrim razlogom možemo upitati kada smo to glasovali o Washingtonskom konsenzusu? Kada je taj program demokratski prihvaćen? Kada je dobio globalnu potporu? Očigledno je kako ju nije dobio“.

Pascal Lamy, glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO), zbog tehničkih razloga nije bio u mogućnosti sudjelovati u panel raspravi, no odgovorio je na način da je pozvao novu sindikalnu središnjicu na poboljšanje dijaloga između globalnih institucija. „Sveukupno otvaranje trgovine stvara nova radna mjesta, no to više manje ovisi o kvaliteti naše domaće politike kao što je obrazovanje i osposobljavanje“. Također je najavio kako će MOR i WTO zajednički izdati studiju o utjecaju trgovine na zapošljavanje.
Delegati na Kongresu su u svojim izlaganjima naglašavali učinke nedostatka zaštite radnika u neformalnoj ekonomiji, nezaposlenosti mladih te opasnosti i nasilje s kojima su dnevno suočeni mnogi sindikalisti dok obavljaju svoj sindikalni posao.
Sutra, posljednjeg dana rada Kongresa, izabrati će se glavni tajnik i Opće vijeće ITUC-a. Opće vijeće će se sastati poslijepodne i izabrati predsjednika i zamjenike predsjednika ITUC-a.
Web adresa ITUC-a je www.ituc-csi.org.