Novosti

11. 10. 2006.

GfK istraživanje: 37 posto građana teško preživljava

(Bankammagazin) Kako tvrde u GfK, sveukupno financijsko stanje hrvatskih kućanstava ne ohrabruje - čak 52 posto ih ima financijske probleme
Čak 37 posto hrvatskih kućanstava, pokazalo je istraživanje koje je tijekom rujna među 1.000 ispitanika proveo GfK- Centar za istraživanje tržišta, drži da teško preživljava, a uz njih je još 15 posto izjavilo kako su prisiljeni trošiti raniju štednju ili se dodatno zaduživati kako bi "spojili kraj s krajem". Kako tvrde u GfK, sveukupno financijsko stanje hrvatskih kućanstava ne ohrabruje - čak 52 posto ih ima financijske probleme. Nedostatnost financijskih sredstava više naglašavaju kućanstva u Lici, Kordunu i Banovini te u Slavoniji.

Petina ispitanih predstavnika kućanstava smatra kako će se njihova financijska situacija u sljedećih godinu dana dodatno pokvariti, dok 57 posto ispitanih procjenjuje kako će financije ostati slične kao i prethodne godine.
Građani, osim toga, u velikoj većini (njih 92 posto) smatraju da su cijene u proteklih godinu dana u velikoj mjeri rasle, ali i da će cijene i dalje rasti. U sljedećih godinu dana za nabavku trajnih dobara 46 posto kućanstava utrošit će gotovo istu razinu novca kao i protekle godine dok oko 39 posto kućanstava ipak planira nešto veća ulaganja. (Bankamagazin)