Novosti

18. 10. 2006.

Gotovo 3 milijarde radnika u svijetu zarađuje manje od 2 dolara po satu

Beskućnik u Washingtonu

Ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se pod motom "Zajedničkom borbom protiv siromaštva".
(MOJ POSAO) Procjenjuje se kako otprilike 2,8 milijardi radnika u svijetu, dnevno zarađuje manje od 2 američka dolara po satu, što je ispod donje granica siromaštva. Zbog takve situacije, mnogi žive u siromaštvu i nisu u mogućnosti uzdržavati obitelj, zbog čega je rad na promoviranju mogućnosti dostojnog rada glavni cilj strategije za suzbijanje siromaštva do 2015. godine.
Direktor Međunarodne organizacije rada (ILO) Juan Somavia naglasio je kako je stopa siromaštva 2000. godine za 20 zemalja članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoja (OECD) iznosila 10,6%, što je više od razine siromaštva zabilježene sredinom devedesetih, kad je prosječna stopa iznosila 10 posto.

Somavia smatra kako je nejednakost jedan od glavnih razloga siromaštva, a dodaje kako se u mnogim tranzicijskim zemljama ta nejednakost dramatično povećala. Nejednakost u zemljama OECD-a također se u prosjeku povećala, a posebno među skupinom zaposlenih koji primaju minimalne plaće, iako je primjetan napor država koje rade na poboljšanju uvjeta osiguranja minimalnih pristojnih primanja.
Kako bi se smanjilo siromaštvo socijalna sigurnost se, u proteklih nekoliko godina, povećala u zemljama u razvoju koje su radile na osiguranju osnovne mirovine i dječjih naknada koje se financiraju iz državnog proračuna.
Ipak, Somavia ukazuje kako bi se dodatni napor trebao uložiti prema produktivnosti, zaradi i položaju rada kako bi se smanjilo siromaštvo kod gotovo polovice zaposlenika cijeloga svijeta.
Mi živimo u vremenu mogućnosti i dvojbi u kojima se mnoge barijere mogu spriječiti, te u kojima dobar posao pruža temelj sigurnosti koji uključuje bolji život, napomenuo je Somavia. (A.T.) (V.K.)